Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ik wil naar huis!’

‘Ik wil naar huis!’

28/03/2020 03:24 - Arjen Stikvoort

Surinamers die door de coronacrisis vastzitten in Nederland, willen van de overheid of de SLM horen wanneer ze worden opgehaald.

Surinamers die door de coronacrisis vastzitten in Nederland, willen van de overheid of de SLM horen wanneer ze worden opgehaald. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Surinaamse overheid zegt te werken aan het repatriëren van Surinamers en ingezetenen die nog vastzitten in het buitenland, maar naar huis terug willen. Velen zijn overigens al terug. De Surinamers die al wekenlang gestrand zijn in Nederland, zitten nog steeds in het ongewisse. Hoewel de mogelijkheid van terugkeer er aanvankelijk rooskleurig uitzag, lijkt dat nu steeds minder het geval.

Nandeni* zit al sinds de uitbraak van de coronacrisis in Nederland vast en krijgt met de dag meer heimwee. " Ik hoor niets van Suriname, noch van de SLM. Ik wil naar huis!" De studente vloog op 11 maart met een vriendin en een klasgenoot naar Nederland om een toelatingstoets te maken voor de studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. De toets werd door de snelle toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland afgeblazen.

"Daar zit je dan. Gelukkig was ik bij familie ondergebracht. Mijn moeder vertelde me dat terugkeren op 18 maart zoals gepland naar Suriname niet meer kon, omdat het luchtruim gesloten was. "Het is echt heel lastig. Ik wil terug, maar kan niet." Meteen begon ze te zoeken naar informatie hoe terug te kunnen keren. Van de ambassade kreeg ze een formulier dat ze moest invullen. Daar bleef het bij.

Via de media en het internet houdt ze de ontwikkelingen in de gaten. "Alleen de mensen die een retourticket van vóór 13 april hebben zouden in aanmerking komen voor zo'n zogenaamde repatriëringsvlucht. Daar val ik binnen." Elke dag volgt Nandeni de mededelingen van het COVID-19-managementteam. "Eerst gaf dat hoop, maar nu steeds minder. We horen niets. Van de overheid niet en van de SLM niets."

Ook zegt ze gehoord te hebben dat na twee weken corona de quarantaineplekken nog steeds niet in orde zijn. "Het maakt me neerslachtig. Er is hier niets te doen en dat maakt dat ik steeds meer heimwee krijg." Wat geld betreft wordt het ook lastig nu het langer gaat duren. We geven gelukkig niet veel uit, want het hele leven hier in Nederland ligt plat; straten zijn leeg, veel winkels gesloten, geen files. We zitten de hele dag binnen en ik probeer mijn studie bij te houden."

Ze is bang dat haar eindexamen in gevaar komt. Nu zijn de scholen in Suriname gesloten en schoolonderzoeken worden waarschijnlijk uitgesteld. Wie weet ook het eindexamen." Ze heeft veel steun aan haar ouders. "Het is niet leuk om mensen te horen praten dat Suriname zijn burgers hier laat en we moeten het maar bekijken. Het voelt echt alsof Suriname ons aan ons lot overlaat."

Ook Sascha* is teleurgesteld en ziet donkere wolken hangen. "Ik moet leren en verslagen maken om mijn vwo te kunnen halen in Suriname. Dat kan niet nu ik in Nederland zit zonder mijn spullen." Ze zou maar vijf dagen bij haar tante logeren maar dat is intussen uitgelopen tot langer dan twee weken.

"Al mijn zakgeld is op. Suriname zegt dat het zijn mensen helpt. Maar waarom krijgen alleen de mensen met een zogenoemde ' financiering package' die een hotelaccommodatie hebben geld? En diegenen die bij familie zitten dan? Ik ben toch ook voor mijn familieleden een extra kostenpost? En hoe lang gaat dit allemaal nog duren?"

*Om privacy redenen zijn deze namen verzonnen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina