Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ons bedrijf heeft nooit vijandige houding tegen bewoners’

‘Ons bedrijf heeft nooit vijandige houding tegen bewoners’

27/03/2020 05:37 - Gilliamo Orban

Boze buurtbewoners lieten een spoor van vernieling aan bij Cobo Construction.

Boze buurtbewoners lieten een spoor van vernieling aan bij Cobo Construction. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Dat het uit de hand liep bij Cobo Construc¬tion te Paranam, waarbij boze bewoners bedrijfseigendommen verniel¬den en het personeel verwondden, kwam voor directeur Henny Boedjawa¬n als een donderslag bij heldere hemel. Het incident was het gevolg van het doodschieten van de jongeman Delvano Anakaba op het terrein van het bedrijf door een beveiliger van de onderneming. Het slachtoffer wilde samen met nog een andere persoon vermoedelijk spullen stelen van Cobo Construction.

"Er is nooit een vijandige houding geweest tussen het bedrijf en de bewoners. Er werken bij ons ook mensen van de buurt", zegt Boedjawan. Hij wil niet veel kwijt over het geval, omdat naar zijn zeggen de politie hem heeft gevraagd om geen informatie te verstrekken aan de media.

De directeur ontkent dat hij opdracht heeft gegeven om op de mannente schieten zoals sommige mensen beweren. Hij wijst erop dat het bedrijf vele malen het doelwit is geweest van dieven. "We zijn duizend keren het slachtoffer geweest van diefstal en we hebben zoveel keren hiervoor aangifte gedaan", zegt Boedjawan.

Hij weet niet precies wat er woensdagmiddag heeft plaatsgevonden op zijn bedrijfsterrein. Toen de krant hem gisteren sprak, zei hij dat hij nog niet wist hoe groot de schade is en kon dat daardoor niet uitdrukken in geld. Ook zei hij nog niet op de hoogte te zijn van het aantal verwonde personeelsleden. "Mijn mensen en ik zijn nog niet geweest naar het bedrijf te Paranam om een inventaris op te maken", zegt de directeur. Volgens hem gaat het bij het schietincident om ingehuurde beveiligers. Of dat militairen zijn kan hij niet zeggen.

Nicje Anakaba, zusje van het dodelijke slachtoffer, treurt om het leven van haar broer. "Ik weet niet wat er daar te Paranam is gebeurd en ik ken mijn broer als een rustige persoon die heel veel van zijn mensen hield. Ik heb mijn broer niet gekend als een crimineel", snikt ze. Nicje woont te Paramaribo en naar haar zeggen woonde Delvano in bij hun vader te Paranam. "Een andere broer van me die ook met Delvano was, heeft ook schotwonden opgelopen aan zijn schouder en buik. Ik weet niet waar hij nu is", aldus Nicje.

Uit het voorlopige politieonderzoek is naar voren gekomen dat vaak diefstallen worden gepleegd bij het bedrijf, waar erschroot wordt opgeslagen voor de verwerking van andere producten. Op woensdag in de vooravond heeft een wachter van het bedrijf Delvano en nog een andere man op het bedrijfsterrein gezien. Delvano en zijn metgezel waren vermoedelijk van plan om spullen weg te nemen van het terrein.

De wachter, die volgens de politie een illegaal jachtgeweer bij zich had, heeft daarmee in de richting van Delvano en zijn metgezel geschoten. Delvano is daarbij dodelijk geraakt. De wachter is naderhand door personen uit een menigte zwaar mishandeld.

Hangende het onderzoek is de wachter in verzekering gesteld. Hij wordt onder andere verdacht van doodslag en illegaal vuurwapen bezit. De persoon die de wachter het jachtgeweer gegeven heeft, is inmiddels door de politie zichtbaar gemaakt en aangehouden. Hij is militair van beroep en is daardoor overgedragen aan de Militaire Politie. Het ontzielde lichaam van Anakaba en het jachtgeweer zijn in beslag genomen. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina