Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Consumentenprijzen 2,5 procent gestegen

Consumentenprijzen 2,5 procent gestegen

25/03/2020 20:27 - Arjen Stikvoort

Consumentenprijzen 2,5 procent gestegen

Foto: statistics-suriname.org  

PARAMARIBO - De consumentenprijzen zijn in februari met 2,5 procent gestegen in vergelijking tot januari, blijkt uit de Consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het Algemeen Bureau voor de Statisatiek (ABS). Afgezet tegen februari 2019 is het meer verontrustend. “Dan is de verhoging zelfs zeven procent. De gevolgen van de hele coronacrisis zijn er nog niet in verwerkt, omdat de crisis rond midden maart begon”, zegt ABS-directeur Iwan Sno.

Hij waagt zich niet aan een voorspelling voor de lopende maand. "Er moeten dan geen rare dingen door het virus gebeuren, want dan kan het wel eens heel anders uitpakken" Sno: "Als je kijkt naar februari 2019 zaten we met het CPI onder de vijf procent en nu al zitten we boven de zeven. Dat is niet niks." In augustus 2018 was dit zelfs minder dan één procent.

Het Statistiekbureau doet geen prognoses, maar meet met 630 meetpunten in het land 316 items om tot een representatieve consumentenpijsindexcijfer te komen. Vooral nu, tijdens de coronacrisis, is dat lastig zegt Sno. " Veel collega's werken van huis uit en dat is een uitdaging. Niet wenselijk, maar we komen er wel. " Wat er in de toekomst staat te gebeuren moeten we afwachten. Dat er een stijging in het CPI is, heeft met tal van factoren te maken zoals koersen en de brandstofprijs."

Over het feit dat de banken dinsdag gesloten waren uit protest tegen de nieuwe Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is de directeur niet echt verbaasd." De burger voelt zich bedrogen. Het is een onuitvoerbare wet. Het ABS is door de regering ook gevraagd om advies, maar kennelijk heeft men anders besloten." Hij verwacht dat veel andere groepen uit de samenleving in actie zullen komen.

De wet heeft voor veel beroering gezorgd bij het bedrijfsleven. "Ze is onuitvoerbaar en belachelijk. Als ze zo nodig deze wet hadden willen maken, waarom dan niet gelijk bij het aantreden in 2010 van de president toen de koers nog 2,80 was", roept een teleurgestelde auto-importeur. "Het is een tweede virus, vele malen erger dan het huidige coronavirus, dat ons land treft en zal de ondergang van Suriname betekenen."

De ondernemer denkt dat het nu nog wel mee zal vallen, maar dat na twee weken als er weer moet worden ingekocht de prijzen nog verder de lucht in zullen schieten. "Als je buitenlandse valuta niet meer bij de bank kunt kopen en alleen maar tegen de koers van de Centrale Bank van Suriname zal naar verwachting de zwarte markt hoogtij vieren, want je moet toch ergens je vreemde valuta vandaan halen." Hij heeft zijn zaak even gesloten."We moeten kijken waar dit op uitdraait."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen