Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Werknemers verplicht verlof op te nemen

Bedrijven verplichten werknemers om verlof op te nemen om COVID-19

19/03/2020 15:41 - Naomi Hoever

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft instructies gegeven voor een veilige werkomgeving.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft instructies gegeven voor een veilige werkomgeving. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Ter voorkoming van mogelijke overdracht van het coronavirus geven sommige bedrijven en ministeries hun personeel vrij of er wordt korter gewerkt. In enkele gevallen mogen werknemers om de ene dag naar het werk. Echter, er zijn bedrijven en instanties die werknemers opdragen verlof op te nemen als zij vrij willen in verband met het coronavirus.

Indien zij verlof willen, mag dat alleen om de ene dag. "Wat doe ik als mijn vrije dagen op zijn? Niemand weet hoe lang dit gaat duren", zegt een werknemer van een gerenommeerd instituut, die het niet eens is met deze maatregel. 

Om het virus in te perken heeft het ministerie van Arbeid maatregelen uitgevaardigd voor de particuliere sector. De werkplek wordt namelijk gezien als een potentiële plek van overdracht. Minister Soewarto Moestadja gaf maandag instructies voor een veilige werkomgeving.

Werkgevers wordt aangeraden werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken. Wanneer dit niet mogelijk is, moet er worden gezorgd voor een extra veilige werkomgeving om overdracht van het virus te voorkomen. Er zouden voldoende schone wasbakken moeten zijn om de handen regelmatig te wassen.

Werknemers moet worden verboden om handen te schudden. Bureaus, toetsenborden en deurhandels moeten regelmatig worden gedesinfecteerd. Kassamedewerkers en pompbediendes moeten na elke cashtransactie de handen ontsmetten. Geldtransacties moeten voornamelijk giraal geschieden.

Moestadja wil dat werkgevers een risicoanalyse maken zodra zich een geval van besmetting op de werkvloer zou voordoen. Wanneer werknemers ziek worden moet er een werkplan worden gemaakt. Werknemers met griepverschijnselen moeten thuis uitzieken. Ze moeten wel een doktersattest overleggen aan de werkgever. Dat kan digitaal worden opgestuurd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina