Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Men heeft een creatieve oplossing nodig'

‘Men zal een creatieve oplossing moeten bedenken’

18/03/2020 08:12 - Merredith Bruce

Ook advocaten zijn getroffen door de maatregelen, die zijn genomen in verband met het coronavirus. De meeste zittingen zijn afgelast.

Ook advocaten zijn getroffen door de maatregelen, die zijn genomen in verband met het coronavirus. De meeste zittingen zijn afgelast. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Ik snap dat het voor mensen die in het gevang zijn sneu is, maar we moeten nu denken in het belang van de nationale veiligheid.” Dit zegt Samantha Gadjradj, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten over het tot nader order uitstellen van de rechtszittingen. Dit besluit is door het Hof van Justitie genomen als voorzorgsmaatregel in verband met het coronavirus.

Over de invloed hiervan op cliënten zegt Gadjradj dat er niets anders gedaan kan worden. "Ik begrijp de sentimenten, het is heel vervelend, maar we hebben te maken met een pandemie. Het is een situatie waar wij geen van allen ooit in zijn geraakt."

Collega-advocaat Raoul Lobo benadert de zaak anders. Hij kan begrijpen waarom de maatregel is genomen, maar vraagt hij zich af of dit een overmachtsituatie genoemd kan worden. "Is er geen enkel alternatief? Bijvoorbeeld dat een rechter een mondkapje draagt of dat er volgens een conferentiemodel wordt gewerkt, de zaak wordt gefilmd of zo."

Lobo denkt dat er alternatieven zijn waardoor uitstel niet nodig is. Hij vraagt zich af wat er zal gebeuren als de huidige situatie op termijn verslechtert. "Op een gegeven moment gaan de termijnen tellen en daar zal men over moeten nadenken en met een creatieve oplossing moeten komen."

"We hebben geen keus dan het te accepteren", reageert advocaat Murwin Dubois op de maatregelen van het Hof. Volgens hem speelt nu vooral de vraag hoe lang cliënten zullen moeten wachten op hun rechtszekerheid. Persoonlijk heeft de raadsman tot nu toe echter geen boze reacties gehad van cliënten. "Ze zijn juist content dat ze niet met anderen in contact hoeven te komen."

Dubois stelt dat advocaten in deze situatie ook een maatschappelijke plicht hebben. "En als het inhoudt dat we in het belang van de totale gezondheidszorg onze medewerking moeten verlenen, dan maar." 

Voor zaken van zeer spoedeisend belang maakt het Hof een uitzondering en bij de administratieve dienstverlening worden voorzorgsmaatregelen getroffen. Het ministerie van Justitie en Politie heeft arrestantenbezoeken tot nader order uitgesteld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen