Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Plotselinge stormloop bij Glis voor grondverklaring

Plotselinge stormloop bij Glis voor grondverklaring

16/03/2020 00:00 - Gilliamo Orban

De dagelijkse drukte bij het MI-Glis.

De dagelijkse drukte bij het MI-Glis. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Er is al een week een stormloop bij het MI-Glis aan de Primulastraat van mensen die een verklaring willen dat ze geen onroerend goed hebben, zoals een perceel. Dat komt volgens directeur Silvano Tjong-Ahin omdat de regering de uitgifte van grondhuur heeft verhoogd.

"Wie of welke instantie de mensen naar ons heeft gestuurd weten we niet", zegt hij, en voegt toe dat naar schatting dagelijks gemiddeld vijfhonderd personen voor de deur staan. Glis kan dit aantal niet aan. "We helpen per dag honderd mensen en nemen de gegevens van de anderen op, om ze later te contacten, maar er zijn ook personen die dagelijks terugkomen."

De directeur zegt dat er gesproken is met het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) om de zaak anders aan te pakken zodat de stormloop stopt. Er is besloten dat het ministerie de aanvragen noteert en collectief indient bij het MI-Glis. "Ik denk dat maandag de aanloop van mensen zal afnemen", zegt Tjong-Ahin. Hij noemt het in verband met het coronavirus een risico om een grote groep mensen bij het kantoor te hebben.

Indrawatie Ramdin zegt van anderen te hebben gehoord dat ze bij het MI-Glis terecht kan voor de verklaring. Zij had haar gegevens al verstrekt en wachtte om opgeroepen te worden toen de krant haar sprak. "Ik weet niet wat ik straks ga horen, maar mijn uiteindelijke bedoeling is om in aanmerking te komen voor grond om een woning te bouwen. Ik woon nu in een huurhuis en dat wordt onbetaalbaar voor me."

Een andere vrouw zegt tegen de krant dat ze door de bank is gevraagd om de voornoemde verklaring te overleggen. Hierdoor kan ze een aanvraag indienen om in aanmerking te komen om een huis te kopen. "Ik heb eerder bij de pakken neergezeten, maar ga er nu voor, omdat ik niet langer een huurwoning wil. Ik betaal SRD 2.000 per maand en daar komen nog water en licht bij en het totaal bedrag is hoger dan mijn salaris." 

Intussen heeft het Glis besloten maandagmorgen tussen acht en tien uur 's morgens gesloten te zijn voor het publiek. Ook zullen er voorlopig geen verklaringen van 'geen onroerend goed' worden afgegeven. De mensen die al een aanvraag hebben ingediend zullen bericht krijgen wanneer die verklaring opgehaald mag worden. Deze maatregelen zijn genomen om - vanwege het coronavirus - te voorkomen dat grote groepen mensen bijeen zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina