Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ravaksur praat niet voor C-47’

‘Ravaksur praat niet voor C-47’

13/03/2020 09:47 - Ivan Cairo

Robby Berenstein verklaarde donderdag op de persconferentie in eerste instantie als collega en vriend op persoonlijke titel steun aan Armand Zunder te hebben toegezegd.

Robby Berenstein verklaarde donderdag op de persconferentie in eerste instantie als collega en vriend op persoonlijke titel steun aan Armand Zunder te hebben toegezegd. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De vakcentrales in parapluorganisatie Ravaksur blijken zich verder in te graven in hun stellingen. Waar de Ravaksur-presidiumleden Armand Zunder (PWO), Ronald Hooghart (CLO), Sonny Chotkan (Osav) en Errol Snijders (De Moederbond) vorige week C-47-voorzitter Berenstein als woordvoerder en coördinator van de organisatie afzetten, maakte C-47 tijdens een persconferentie donderdag bekend dat zij in hun toekomstig optreden niet namens de vakcentrale praten. "Ravaksur voert geen woord namens C-47", zei bestuurslid Dayanand Dwarka.

Het niet doorgaan van de benoeming van Zunder als governor bij de Centrale Bank, omdat C-47 de voordracht niet ondersteunde zorgde voor een splitsing in de organisatie. Dwarka plaatste vraagtekens bij de legitimiteit van de besluiten die door Zunder, Snijders, Hooghart en Chotkan zijn genomen. Volgens het oprichtingsprotocol van Ravaksur worden besluiten van de organisatie bij consensus genomen. Bij het afzetten van Berenstein als woordvoerder is dat niet gebeurd.

Volgens de top van C-47 was zij bij formeel besluit aangewezen als woordvoerder en coördinator en kreeg zij het beheer over het Ravaksur-secretariaat. Maandag beweerde CLO-voorzitter Hooghart dat C-47 deze posities naar zich had toegetrokken. De leiding van C-47 zegt dat de vakcentrale niet uit Ravaksur stapt. Zij is één van de drie oprichters van de organisatie.

Tijdens de persconferentie gaf Berenstein zijn visie over de gang van zaken die ertoe geleid hebben dat de benoeming van Zunder niet door is gegaan. Hij verklaarde in eerste instantie als collega en vriend op persoonlijke titel steun aan Zunder te hebben toegezegd. Toen hem later vanuit verschillende kanalen een aantal zaken rond zijn persoon werden voorgehouden en ook vervelende zaken in sociale media opdoken, veranderde hij van inzicht.

Ook bleek de PWO-voorzitter absoluut niet gewild te zijn bij het personeel van de Centrale Bank en had hij geen draagvlak bij zowel de Surinaamse Bankiersvereniging als de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Daarnaast kon Berenstein niet om het standpunt van zijn eigen vakcentrale C-47 heen die unaniem had besloten tijdens een assemblee van de organisatie om de kandidatuur van Zunder niet te ondersteunen.

Berenstein spreekt ook tegen dat hij de voorgenomen benoeming van zijn PWO-collega naar de pers heeft gelekt. Hij heeft pas gereageerd toen journalisten hem daarover hadden benaderd voor commentaar. De C-47 voorzitter zegt open te staan voor dialoog om de fricties met Zunder bij te leggen. Ook Zunder heeft tijdens een interview op Radio ABC gezegd daartoe bereid te zijn.

Ondanks de perikelen in Ravaksur staat C-47 vierkant achter het voorstel voor belastingverlichtende maatregelen dat enkele maanden geleden bij de minister van Financiën was gedropt. Behalve lidbonden van C-47 staan die van andere vakcentrales achter voornoemd voorstel. Zij hebben de minister een ultimatum gesteld dat op 25 maart verstrijkt.

Berenstein: "De eis staat nog recht overeind." Het voorstel houdt in dat de belastingvrije grens wordt opgetrokken naar circa SRD 1.650. Momenteel ligt de belastingvrije grens rond SRD 800. C-47 vindt ook dat de huidige vier belastingschijven behouden dienen te worden. Alleen de grenzen zouden moeten worden aangepast.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina