Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Weinig Surinaamse vrouwen in internationale betrekkingen

Weinig Surinaamse vrouwen in internationale betrekkingen

09/03/2020 18:11 - Amanda Palis

Margo Waterval, voormalig lid van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, doet haar presentatie tijden de workshop.

Margo Waterval, voormalig lid van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, doet haar presentatie tijden de workshop. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Er moeten meer Surinaamse vrouwen doordringen in hogere posities in internationale betrekkingen. “Als we kijken naar de genderverdeling op de Anton de Kom Universiteit zien wij dat 68 procent van de studenten vrouw is. Het is allemaal hoog geschoold kader, maar waarom zien wij ze niet terug in internationale posities?”

Die vraag stelde Margo Waterval, voormalig lid van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, zaterdag tijdens een workshop van de NPS in het partijcentrum Grun Dyari aan de vooravond van de Internationale Dag van de Vrouw. Het thema 'Vrijheid in denken en doen: gezinsversterking en ondernemerschap' werd vanuit verschillende invalshoeken besproken.

Meriam Cairo heeft gesproken over vrouwen en ondernemerschap en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan en Gracia Ormskirk stond voornamelijk stil bij vrouwen en onderwijs. "Met de presentaties willen wij handvaten meegeven voor een verklaring over sterke vrouwen met speerpunten voor vrouwenbeleid", zei Patrica Etnel, assembleelid van de partij tevens coördinator van de workshop.

Deze speerpunten worden verwerkt in het partijprogramma van de NPS. "Of we nou wel of geen regeermacht krijgen, wij willen met deze speerpunten pleiten voor de toekomst van de vrouw en haar versterken." Internationaal doorbreken als vrouw en in de politiek komt met grote uitdagingen.

"De reden waarom vrouwen niet solliciteren naar deze internationale posities is dat zij vaak de ondersteuning van hun omgeving missen", zei Waterval. "Als jij als vrouw naar Genève of New York moet gaan om een functie te bekleden, zijn de achterblijvende mannen niet snel geneigd om alleen de kinderen op te voeden." Andersom gebeurt dat wel. "Als de man weggaat, maakt hij zich niet druk om het hoe en waar met de kinderen, want de vrouwen doen dat toch wel."

Ze noemde alleen al het vrouw-zijn een uitdaging. "Toch moeten we onze vrouwen stimuleren om actiever te participeren, niet alleen in de lokale politiek maar ook op internationaal vlak." Overigens, stelde ze, wordt ook vaak niet veel bekendheid gegeven aan of voorlichting gegeven over beschikbare posities.

Volgens Waterval kunnen de obstakels worden overwonnen door vrouwvriendelijke werkplekken te creëren en echt te werken naar een gender gebalanceerd beleid. Ze verzekert: "We willen het niet helemaal overnemen, want we hebben de mannen ook nodig, want zonder hen zal het ook niet lukken."

Uitgaande van haar persoonlijk leven onderkent Etnel dat vrouwen zeker voor uitdagingen staan. "De grootste, naast in de politiek actief zijn, is gewoon het moeder zijn. Het vinden van een balans in beide aspecten is de grootste uitdaging voor me geweest."

Ook het beschermen van de kinderen ziet ze als een uitdaging. "Door actief te zijn in het publieke moet je je kinderen ook beschermen tegen invloeden die soms via social media of elders komen en goed met ze communiceren", aldus Etnel.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina