Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vrouwen hebben op veel gebieden grote achterstand

Vrouwen hebben nog op veel gebieden grote achterstand

09/03/2020 05:58 - Amanda Palis

Het panel (vanuit links bekeken) bestond uit: Gloria de Mees, Miriam Macintosch en gastspreker Regenie Fraser.

Het panel (vanuit links bekeken) bestond uit: Gloria de Mees, Miriam Macintosch en gastspreker Regenie Fraser. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Er is nog een lange weg te gaan in het streven van vrouwen naar gendergelijkheid. Cijfers van de Verenigde Naties tonen aan dat 2,7 miljard vrouwen geen gelijke toegang hebben tot banen in vergelijking met mannen. Wereldwijd is minder dan 25 procent van de vrouwen parlementslid.

Ook als het om veiligheid gaat, is er voor hen nog veel te doen. Ruim 30 procent van de vrouwen in de wereld is slachtoffer van geweld, dat direct te maken heeft met het geslacht. Deze statistieken presenteerde Thea Smith, voorzitter van het Institute of International Relations van de Anton De Kom Univeristeit vrijdagavond tijdens een paneldiscussie in verband met de Internationale Dag van de Vrouw.

Het thema was 'Vrouwen in internationale betrekkingen: diversiteit, inclusiviteit en samenwerken'. Smith: "Met deze discussieavond willen we stilstaan bij de stappen die wij hebben ondernomen en evalueren hoe ver wij zijn gekomen om gendergelijkheid na te streven."

Gastspreker Regenie Fräser vertelde over haar internationale loopbaan als Surinaamse vrouw en hoopt vrouwen te stimuleren om internationale posities te bekleden. Ze was de eerste vrouwelijke secretaris-generaal van Canto, de Caribische organisatie voor ICT- en telecombedrijven. Ze bekleedde die functie van 2004 tot en met 2015.

"Het was geen makkelijke onderneming om als buitenstaander binnen een organisatie te treden die voornamelijk door lokale mensen - Trinidadianen - was bemenst. Dat is niet altijd goed gevallen", bekende Fräser.

Naast haar elfjarige loopbaan bij Canto was ze ook de eerste Caribische vrouw die zitting had in het bestuur van ARIN, een internationale telecom- en ICT-associatie die onder meer IP-adressen toewijst aan landen.

"Naast het feit dat ik als vrouw zitting nam in het bestuur, was ik ook de enige gekleurde tussen de witte mannen. De grootste uitdaging die ik daar had was vooral een Caribische zienswijze doorvoeren in een wereld die vooral werd gedomineerd door oudere witte mannen."

Fräser voerde de paneldiscussie samen met Miriam Macintosch, directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Gloria de Mees, oud-ambassadeur van Suriname op Trinidad en Tobago en oud-directeur toerisme binnen de Associatie van Caribische Staten.

"Het is zeker niet makkelijk om naast je werk met vaak lange uren in een ander land, ook nog een huishouden en gezin te besturen. Mannen hebben het zeker wat makkelijker want die hoeven zich meestal niet druk te maken daarover", zei Macintosch tijdens de discussie.

Hoewel ongeveer 68 procent van de studenten op Adek bestaat uit vrouwen zijn ze nauwelijks te zien in topfuncties zowel lokaal als in internationale betrekkingen. Dat zij niet zichtbaar zijn in internationale posities zou volgens Fräser vooral liggen aan het feit dat de vrouwen niet of weinig solliciteren.

"En als zij dat doen en worden aangenomen, blijven zij niet lang aan om verschillende redenen of door uitdagingen die zij meemaken op persoonlijk en professioneel vlak. Want los van het feit dat je kennis moet hebben, heb je ook de ondersteuning nodig van je omgeving en zeker je gezin en dat is zeker ook belangrijk."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina