Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Abdoel: VHP-brief is a-nationalistisch

Abdoel: VHP-brief aan Oppenheimer is 'a-nationalistisch'

09/03/2020 22:15 - Ivan Cairo

NDP-fractieleider Amzad Abdoel vindt de VHP a-nationalistisch, omdat die een brief naar Oppenheimer heeft gestuurd met het verzoek geen leningen meer voor Suriname te arrangeren op de internationale kapitaalmarkt.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel vindt de VHP a-nationalistisch, omdat die een brief naar Oppenheimer heeft gestuurd met het verzoek geen leningen meer voor Suriname te arrangeren op de internationale kapitaalmarkt. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De brief die de VHP vrijdag naar investeringsbank Oppenheimer & Co. Inc. heeft gestuurd om geen leningen meer voor de regering te arrangeren neigt naar destabilisatie en is tegen het Surinaamse belang. Dat zegt NDP-fractieleider Amzad Abdoel aan de redactie van de Ware Tijd. De VHP vraagt Oppenheimer om de regering niet meer te helpen, direct noch indirect, bij het zoeken naar leningen op de internationale kapitaalmarkt.

"Wij zijn van mening dat dit niet alleen cruciaal is voor het financiële herstel van Suriname, maar ook in het belang van toekomstige verstrekkers van krediet aan ons land", stelt de VHP in de brief die is ondertekend door voorzitter Chandrikapersad Santokhi en secretaris Ganeshkoemar Kandhai. Zij voeren aan dat in mei verkiezingen worden gehouden en dat hun partij zich grote zorgen maakt over de economie en staatsfinanciën.

Abdoel: "Dit schrijven van de VHP doet me denken aan de politieke scenario's die door Guaidó van Venezuela zijn uitgevoerd om het bestuur van zijn land te destabiliseren. Het doen overkomen alsof de huidige zittende regering niet legitiem handelt en alsof de VHP de komende verkiezing al heeft gewonnen is op zijn zachtst uitgedrukt belachelijk." De brief ervaart Abdoel als "zeer a-nationalistisch en een poging om een legitieme regering het regeren onmogelijk maken".

"En dit moet men juist hebben van een partij die pretendeert democratisch te zijn en democratie hoog in haar vaandel te dragen. Hun handelingen bewijzen het tegendeel", voegt de politicus eraan toe. Hij wijst erop dat de verkiezingen over enkele weken worden gehouden en dat de VHP rustig het resultaat van de stembusgang dient af te wachten en de uitslag moet respecteren.

"Suriname internationaal denigreren zal in niemands voordeel zijn. Het laat alleen zien hoe verdeeld het volk is, terwijl de verkiezingen juist voor de deur staan om de democratie te vieren. Dit schrijven laat ook zien dat de VHP niet zal schromen onrust en onheil te zaaien indien het resultaat niet in haar voordeel is. Zij gaat nu over lijken om aan de regeermacht te komen", aldus de volksvertegenwoordiger.

De fractieleider voert verder aan dat toen de VHP in de regering was zij zelfs "in haar demissionaire periode" contracten heeft getekend en handelingen gepleegd die niet getuigden van behoorlijk bestuur. De bestuursperiode van de huidige regering is nog niet om en zij geniet, aldus Abdoel, de volle ondersteuning van de meerderheid van het parlement.

"Ik ben bang dat deze partij die zulke handelingen pleegt, in staat is met het buitenland ook verregaande afspraken te maken om na de verkiezing zaken te laten escaleren, wanneer hun belangen niet gediend worden. Ze zijn tot alles in staat," zegt de NDP-fractieleider.

Intussen circuleren berichten dat minister Gillmore Hoefdraad de afgelopen dagen in New York vertoefde en met Oppenheimer besprekingen heeft gevoerd voor een nieuwe lening aan de regering. Naar verluidt keert de bewindsman maandagavond terug in Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina