Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Coronavirus lijkt op 'combinatie sars en aids'

Coronavirus lijkt op 'combinatie sars en aids'

06/03/2020 15:39 - Van onze redactie

Coronavirus lijkt op 'combinatie sars en aids'

Foto: Getty Images  

BEIJING - Chinese artsen zeggen, na autopsies op aan Covid-19 overleden patiënten, dat de aandoening op een "combinatie van sars en aids' lijkt. De effecten van het virus kunnen onherstelbare longschade toebrengen, zelfs als de patiënt herstelt. De bevindingen werden vrijdag gemeld door de Global Times, dat een spreekbuis van het de Communistische Partij in China is.

Echter, het rapport deed al sinds vorige week de ronde op Chinese sociale media, nadat de artsen het publiceerden in het Journal of Forensic Medicine. "De invloed van Covid-19 op het menselijk lichaam lijkt op een combinatie van sars en aids, omdat het zowel de longen als het immuunsysteem aantast", zegt Peng Shiyong, directeur van de afdeling intensieve zorg in het universiteitsziekenhuis van Wuhan.

Zijn bevindingen zijn gebaseerd op negen obducties die dateren van eind februari, waaruit blijkt dat patiënten littekens op het longweefsel opliepen. De littekens zijn het gevolg van de longontsteking die het virus veroorzaakt. Het resultaat van de zogenaamde longfibrose is dat personen permanent buiten adem zijn.

"Op basis van de resultaten is het belangrijkste om in een vroeg stadium van de ziekte de longen van patiënten te beschermen", aldus Shiyong. "Dit om onherstelbare fibrose te voorkomen." De aantasting van de longen komt sterk overeen met die door sars en mers, maar lijkt "minder ernstig". Mogelijk komt dat door de relatief korte duur van de infectie.

Het rapport stelt niet dat alle patiënten longfibrose oplopen. Echter, een eerdere studie die in The Lancet werd gepubliceerd, duidde na onderzoek van 81 longscans ook op de eerste ontwikkelingsfase van fibrose.

"Het verloop van de longontsteking bij Covid-19 moet nog verder worden bestudeerd", schrijven de onderzoekers. "Het is te vroeg om te stellen dat deze veranderingen aan de longen onherstelbaar zijn. AD.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina