Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Coronazorgen

COMMENTAAR: Coronazorgen

06/03/2020 12:00

COMMENTAAR: Coronazorgen

 

HET IS INMIDDELS niet meer de vraag óf het coronavirus binnen de landsgrenzen van Suriname toe zal slaan, maar wannéér. Het kan vandaag, morgen of volgende week zijn, we ontkomen er echt niet aan. Misschien is het er al en weet de desbetreffende persoon dat zelf nog niet. Volgens minister Antoine Elias van Volksgezondheid wordt er alles aan gedaan om het virus buiten de deur te houden, maar nu ook een aantal gevallen in het grensplaatsje Saint Laurent-du-Maroni is geconstateerd, is er geen houden meer aan. Daar zullen Elias en de gezondheidsautoriteiten zich ook van bewust zijn, al zullen ze dat niet met zoveel woorden zeggen. In vijftig landen in de wereld is het coronavirus al opgedoken, dus Suriname zal snel aan de beurt zijn.

Dat gezegd hebbende, betekent niet dat iedereen nu in paniek moet raken. En dat we zeker niet mee moeten gaan met de bijna massahysterie die op veel plaatsen in de wereld is uitgebroken. Het is een virus zoals zoveel virussen en er zijn wereldwijd relatief niet zoveel mensen mee besmet. En er gaan ook niet zo gek veel mensen aan dood als aan een doorsnee griepvirus - hoewel: elke dode is er één teveel. Maar de meeste mensen genezen gewoon. Het enige verschil is dat dit virus extreem besmettelijk is waardoor concentraties slachtoffers in bepaalde gebieden of landen ontstaan.

Dus het is uitstekend dat de autoriteiten op hun hoede zijn en de situatie goed in de gaten houden. Maar laten we wel het hoofd koel houden: dat vrijwel alle winkels in Albina gesloten zijn omdat aan de overkant van de Marowijnerivier het virus is geconstateerd, lijkt wat overdreven. Daarmee hou je het echt niet tegen. Laten we met zijn allen gewoon alert blijven en zodra er op Surinaamse bodem gevallen ontdekt worden, deze in quarantaine houden totdat ze weer beter zijn. En laten we in hemelsnaam voorkomen dat we in paniek raken, dat we scholen gaan sluiten en evenementen gaan afgelasten en dat we elkaar niet meer met een brasa, zoals we gewend zijn, begroeten.

Corona is vervelend, dat zal niemand ontkennen. Maar het betekent niet het einde van de mensheid en de wereld. Het zijn vooral de ouderen en zwakkeren voor wie het virus fataal kan zijn, net zoals dat bij het gewone griepvirus het geval is. Maar voor de meeste andere mensen is het gewoon een vervelende kwaal die na verloop van tijd weer vanzelf verdwijnt. Net als het normale griepvirus.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina