Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sluiting kost goudbedrijf USD 10.000 per dag

Aangevallen goudbedrijf lijdt dagelijks rond 10.000 US dollar verlies

06/03/2020 17:13 - Gilliamo Orban

Aangevallen goudbedrijf lijdt dagelijks rond 10.000 US dollar verlies

Foto: FB Boss Enterprises N.V  

PARAMARIBO - Bewoners van Balingsoela in Brokopondo, onder wie illegale gouddelvers, lijken niet van plan te zijn om te vetrekken uit de concessie van mijnbouwbedrijf Boss Enterprises. Ze willen op een deel van de concessie goud zoeken. Het bedrijf is sinds maandag gesloten nadat illegale goudzoekers werknemers mishandeld en met de dood bedreigd hebben. Ook zijn er bedrijfseigendommen vernield.

De 48 medewerkers die daar vertoefden zijn halsoverkop naar Paramaribo gebracht. Totaal telt het bedrijf ongeveer zestig werknemers. Districtscommissaris Frederik Finisie ziet als oplossing dat de onderneming een deel van de concessie aan de illegalen afstaat. De politie schijnt volgens directeur Narpath Bissumbhar van Boss Enterprises nog niet in staat om daar de veiligheid te garanderen. "We voelen ons in de steek gelaten. We lijden dagelijks 8000 tot 10.000 US dollar verlies." De schade die is aangericht aan bedrijfseigendommen zoals machines is nog niet berekend, omdat vertegenwoordigers van het bedrijf niet naar de plek kunnen.

Bissumbhar had woensdag een gesprek met onder andere het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en de commissie Ordening Goudsector Suriname. Deze laatste zal volgens hem met andere veiligheidsautoriteiten zorgen dat de rust en orde in het gebied terugkeren, waardoor het personeel zich weer veilig voelt. Tot gistermiddag waren er echter nog onbevoegden op de concessie. Hierdoor is het moeilijk te zeggen wanneer het bedrijf zijn operatie zal hervatten.

Het probleem begon maandag rond zeven uur 's morgens met het barricaderen van de toegangsweg tot het bedrijf. Tegen twee uur 's middags escaleerde de situatie.De mensen zijn het bedrijf binnengedrongen en hebben zaken kapot geslagen. "Er zijn werknemers getraumatiseerd en sommige van hen willen daar niet meer werken. Bewoners hebben gezegd dat ze op hen zullen schieten", zegt Bissumbhar.

Hij herinnert zich dat het bedrijf sinds 1996 activiteiten ontplooit in het gebied. Dat jaar heeft het een exploratievergunning gekregen en in 2012 een exploitatievergunning. In 2016 is Boss Enterprises begonnen met haar operaties en daarvóór al waren mensen van het gebied tegen de activiteiten. "Wij zijn niet in hun gemeenschapsbos en in de omgeving is er ook een andere goudconcessie. Er viel vroeger wel een deel van het gemeenschapsbos in onze concessie, maar dat is sinds 1998 vervallen", aldus Bissumbhar.

Districtscommissaris Frederik Finisie van Brokopondo vindt dat de ondernemer water bij de wijn moet doen om het probleem op te lossen. De mensen zouden namelijk niet zijn gekend in de uitgifte van de concessie. "Ze eisen een stuk land waar ze ook hun goud kunnen delven, maar Bissumbhar wil dat niet. Hij kan een overeenkomst met hen tekenen en een deel van de winst ontvangen", zegt de burgervader.

Hij weet dat de mensen ook spoedig aan tafel zullen zitten met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen om hun zienswijze kenbaar te maken. Finisie heeft maandag ter plaatse naar de mensen geluisterd en heeft ze ook toegesproken. "Ze hadden toen gezegd dat ze zouden vertrekken, maar dat ze de volgende dag terug zouden keren.".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina