Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Werknemers goudbedrijf belaagd en bedreigd

Werknemers Boss Enterprises belaagd en bedreigd

03/03/2020 04:16 - Van onze redactie

Werknemers Boss Enterprises belaagd en bedreigd

 

PARAMARIBO - Vermoedelijk illegale gouddelvers hebben maandag arbeiders van Boss Enterprises met de dood bedreigd. Na de intimidatie zijn de werknemers vertrokken van de mijnbouwplant. “Ik werd gebeld door huilende mensen. De schrik zat er goed in. Ze zijn geslagen”, vertelt directeur Narpath Bissumbhar aan de Ware Tijd.

Hij zegt al sinds oktober 2019 onder meer bij de procureur-generaal aan de bel te hebben getrokken over de illegalen op zijn goudconcessie, ongeveer zeven kilometer van Afobaka. Echter, zijn klacht bij de pg en de politie heeft niet veel uitgericht, want hij bleef last ondervinden van de illegale porknokkers. 

De calamiteit van maandag was de ergste. Het begon met het barricaderen van de toegangsweg tot zijn bedrijf rond zeven uur 's morgens. De ingeschakelde politie volgens Bissumbhar acht man heeft "niet opgetreden" tegen de toen ongeveer dertig 'illegalen' en vertrok. De situatie verergerde daarna; ook zwol de groep illegalen aan.

Van de politie met wie hij telefonisch contact zocht, kreeg hij te horen dat werd gewacht op "instructies van hogerhand." Wie hogerhand is, kreeg hij niet te horen. Later begreep hij dat er politie-eenheden werden gemobiliseerd.

Rond twee uur 's middags escaleerde de situatie volgens rapportage die de directeur kreeg. "Mijn arbeiders werden geïntimideerd en bedreigd. Men verschafte zich toegang tot de slaapruimtes en zaken werden kapotgeslagen. Het is vrij ernstig geweest", aldus Bissumbhar. Hij zegt de pg via de mail en telefonisch te hebben bericht. Ook met commissaris Tjin Liep Shie van regio Midden zou er contact zijn geweest.

Intussen werd de situatie op zijn bedrijfsterrein grimmiger. Werknemers werden geslagen en met de dood bedreigd, stelt de directeur. Daarop besloten de ongeveer 45 arbeiders, van wie het overgrote deel stedeling is, hals over kop te vertrekken. Toen de Ware Tijd Bissumbhar rond vier uur 's middags sprak was zijn personeel, dat hij met een bus had laten ophalen, nog niet in de stad aangekomen.

Bissumbhar heeft geen beeld van de schade die is aangericht. "Maar die is groter dan de kapot geslagen zaken. Mijn hele operatie is gestopt." De escalatie zit hem niet lekker omdat hij vaker aan de bel heeft getrokken.

De Ware Tijd heeft geprobeerd contact te maken met inspecteur Boyd van Brokopondo, maar volgens een agent was ze niet binnen. Toen op de afgesproken tijd werd teruggebeld, was ze er nog niet. De agenten, die de telefoon hebben beantwoord, zeiden dat slechts hun meerdere informatie mag geven.

Ook commissaris Tjin Liep Shie werd niet bereikt op kantoor. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden kon bij navraag van de krant geen commentaar geven, omdat hij niet op de hoogte was van het voorval.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen