Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Ik begon gewoon te huilen uit blijdschap'

'Ik begon gewoon te huilen uit blijdschap'

02/03/2020 00:00 - Terence Oosterwolde

'Ik begon gewoon te huilen uit blijdschap'

Deborah Fränkel-Leckie (l) filmt haar zoon Jaïr Tjon En Fa (geel-rood pak) tijdens de Odesur van 2014. Zes jaar later is de moeder uitzinnig van vreugde, nadat haar zoon zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen 2020. Foto: Terence Oosterwolde  

PARAMARIBO - "Mama, ik ben vijfde!" "Hoezo vijfde?" "Vijfde van de zeven individuele renners die zich kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen." Zo verloopt het WhatsAppgesprek tussen Deborah Fränkel-Leckie en Jaïr Tjon En Fa. En dan begint het haar te dagen … haar zoon gaat naar de Olympische Spelen!

"Ik begon gewoon te huilen … uit blijdschap. Ik was gewoon supertrots. Ja, hij is erdoor!", vertelt ze emotioneel aan de Ware Tijd. Suriname is alvast verzekerd van één plaats op de Olympische Spelen (24 juli-9 augustus) in Tokio, Japan. Tjon En Fa kwam zaterdagochtend op de Wereldkampioenschappen baanwielrennen door de kwalificatie en dwong daarmee zijn startbewijs af in zijn laatste kans om dat te doen.

In de Velodrom in de Duitse hoofdstad Berlijn verschenen 35 renners aan de start. De Surinamer moest tot de 28 renners behoren die zich plaatsten voor de zestiende finales. Hij reed de 21ste tijd. Maar ondanks zijn kwalificatie voor de zestiende finales was Fränkel-Leckie nog niet gerustgesteld.

"Vanaf na Canada was ik heel erg zenuwachtig en bang dat hij het niet zou halen vanwege zijn slechte prestaties in die race", geeft de moeder toe. Ze doelt op de laatste World Cup-race van 26 januari waarin Tjon En Fa, geveld door koorts en hoofdpijn, slechts zeventiende werd. "Maar hij zei me altijd: 'mama, ik ben al voor 95 procent binnen'. Dus denk je aan de ene kant van: hij haalt het zeker, aan de andere kant is het elke dag bidden en vragen dat er niets misgaat en dat hij de top 28 haalt."

En weer is het Tjon En Fa die haar geruststelt. "Mama, het gaat niet om de top 28. Daar ben ik zeker van. Mijn goal is om in de kwartfinale te komen." De eerste horde overbrugt hij inderdaad; zijn 9,668 seconden blijkt de 21ste tijd te zijn. Daarmee zou je denken dat de last van de schouders van zijn moeder is, maar dat bleek niet het geval. "Ik had iets van 'ok, hij is binnen'. Ik was happy, maar nog niet echt."

Ook niet nadat Tjon En Fa in de zestiende finales in een fotofinish won van de Fransman Sebastien Vigier. "Oseï (haar andere zoon, … red.) belde me en zei 'he made it!' en nog steeds had ik niet echt iets van 'ja, hij is er door.'" Daarin kwam verandering nadat Tjon En Fa uiteindelijk door het verlies in de achtste finales tegen de Maleisiër Mohd Azizulhasni Awang, die uiteindelijk het brons pakte, overall als zestiende eindigde. Toen kwam de verlossende app: "Mama, ik ben als vijfde van de individuele renners gekwalificeerd."

Op de Olympische Spelen zijn er plekken gereserveerd voor acht sprintteams en zeven individuele renners. Een trotse Fränkel-Leckie: "Het is echt een geweldige prestatie, waarbij we met één renner een kwalificatie - en let wel geen randje kwalificatie maar echte kwalificatie - hebben behaald. Ik begon gewoon te huilen uit blijdschap. Ik was gewoon supertrots. Het was een moment van vreugde, dankbaarheid, ongeloof … verschillende zaken."

De moeder van de kersverse Olympiër moest terugdenken aan 2010, toen ze een briefje tegen de muur vond waarop de toen zeventienjarige Tjon En Fa had geschreven dat hij in 2016 wilde meedoen aan de Olympische Spelen van 2016. Hij haalde Rio niet, maar vier jaar verder maakt hij alsnog zijn Olympisch debuut. "Het is echt geweldig dat hij gewoon tien jaar lang heeft vastgehouden aan zijn droom, van 2010 naar 2020. I'm very proud en ben nog steeds erg emotioneel. Het is gewoon geweldig."

Dat benadrukt ook Gary Acosta van Trinidad en Tobago op Twitter. Hij maakte melding van Tjon En Fa's kwalificatie op basis van PSBM-berekeningen. "A historic feat for Suriname to qualify their first ever cyclist at the Olympic Games for a country that doesn't even have a cycling track!" tweette hij zaterdag. Tjon En Fa is ook na deze historische prestatie nog steeds de rust zelve en weinig spraakzaam. "Ik ben heel blij", zegt hij wel direct tegen de Ware Tijd.

Ergens had hij het wel verwacht, geeft hij aan, "omdat ik niet zo veel punten meer nodig had om me te kwalificeren doordat het afgelopen jaar best wel goed is gegaan". Zijn prestaties schrijft hij toe aan zijn verhuizing naar Zwitserland, waar hij vanaf januari 2019 traint in het World Cycling Centre op uitnodiging van de Internationale Wielrenunie. "Het was wel heel zwaar, maar het heeft - denk ik - een grote verandering teweeggebracht en me echt heel veel geholpen."

Fränkel-Leckie beseft dat nu het echte werk begint voor haar Jaïr. "Hij zegt het ook. We gaan nu trainen voor de Olympische Spelen, maar de kwalificatie was iets dat hij moest halen om verder te kunnen. We zijn allemaal vreselijk trots." Tjon En Fa zegt dat er tussen nu en Tokio onder meer een aantal Grand Prix's zijn. "We doen mee aan kleine wedstrijden, maar blijven - denk ik - gewoon in Europa, zodat we niet te ver hoeven te reizen en niet te vermoeid zijn. We hebben ook twee trainingskampen in Portugal en Korea."

Voorzitter Ramon Tjon-A-Fat van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) is ingenomen met de prestatie van Tjon En Fa. "Het is altijd geweldig door eigen prestaties, door eigen energie, helemaal zelf gekwalificeerd te worden voor Olympische Spelen. Het is een heel ander gevoel - denk ik - dan aanwezig te zijn op basis van een 'Universality Place' of wildcard. Daarom ben ik heel blij voor Jaïr. Als SOC staan we rechtovereind en met de borst vooruit wanneer we denken aan Jaïr die op eigen kracht daar vertegenwoordigd zal zijn."

Volgens de SOC-baas zou het "geweldig" zijn als de vier andere Olympic hopefuls zichzelf ook rechtstreeks kunnen plaatsen. Maar hij haast zich te zeggen dat voor badmintonspeler Sören Opti de kwalificatiedeur eigenlijk al dicht is. Ook voor taekwondoka Tosh van Dijk zit kwalificatie er mogelijk niet meer in, mede door de ernstige blessure aan zijn oog die hij opliep in zijn laatste toernooi. Op de zogenoemde shortlist staan verder zwemmer Renzo Tjon A Joe en atleet Miguel van Assen.

Tjon-A-Fat feliciteert Tjon En Fa met zijn prestaties, maar ook iedereen die hem tot nu toe heeft geholpen om dit moment te bereiken. "We feliciteren de gemeenschap met dit moment. We kijken uit naar de 'Road to Tokio'. We zijn optimistisch en hopen dat de anderen het ook halen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina