Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jaïr Tjon En Fa ready voor WK in Berlijn

Jaïr Tjon En Fa ready voor WK in Berlijn

27/02/2020 17:28 - Terence Oosterwolde

Jaïr Tjon En Fa ready voor WK in Berlijn

Surinames Jaïr Tjon En Fa is in Berlijn voor de WK-baanwielrennen. Foto: collectie Jaïr Tjon En Fa  

PARAMARIBO - Jaïr Tjon En Fa doet zaterdag in de Duitse hoofdstad Berlijn mee aan de UCI Wereldkampioenschappen baanwielrennen 2020. Voor de 27-jarige Surinamer worden het zijn laatste wedstrijden vóór de Olympische Spelen van Tokio (24 juli-9 augustus).

Tjon En Fa reisde op 22 februari af vanuit Zwitserland, waar hij al een dik jaar traint op het World Cycling Center (WCC). Hij werkt vrijdag zijn laatste training af in de Velodrom. "Het is gewoon werken aan de kwalificatie van de 200 meter en een paar kleine acceleratieoefeningen doen", vertelt hij aan de Ware Tijd.

Het worden volgens hem niet echt de zware trainingen die hij normaal in Zwitserland draait. "Het is veel meer rust dan normaal, want sterker kan je niet worden. Het belangrijkste is gewoon goed uitrusten en klaar zijn voor de wedstrijd." Behalve de kwalificatie worden zaterdag de zestiende, achtste en kwartfinales verreden. De halve finales en finale zijn zondag.

Tjon En Fa, nummer vijf van de wereld, wil een betere prestatie neerzetten dan in 2019 toen hij in het Poolse Pruszow als zeventiende eindigde. "Dus ik ga gewoon mijn best doen. Ik denk wel dat het goed komt." Het wordt een pittige strijd. Onder meer de top vier van de wereld is present, inclusief regerend wereldkampioen Harrie Lavreysen van Nederland.

De Surinaamse topsporter noemt zijn voorbereiding "ok". In het voortraject heeft hij meegedaan aan vijf UCI Track Cycling World Cup-races. Hij werd achtste in Glasgow (10 november), zesde in Hongkong (1 december), negende in Cambridge (8 december), vierde in Brisbane (15 december) en zeventiende in Milton (26 januari). "Ik was heel erg ziek geworden in Canada. De eerste paar weken ging het wel echt stroefjes, maar de voorbereiding is goed geweest, nadat ik was hersteld."

Vanwege zijn goede prestaties heeft het WCC zijn traingsperiode verlengd tot aan de Olympische Spelen, maar aan 's werelds grootste sportevenement wil hij nog niet denken. "Er is natuurlijk wel druk, maar ik zou niet zeggen veel. Het is als normaal. Belangrijk is dat ik een goede prestatie neerzet en me kwalificeer voor de Olympische Spelen." Voor nu focust hij zich volledig op de WK. "Ik wil niet teveel met mijn gedachten bij de Olympische Spelen zijn, want dat maakt me dan wel nerveus."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina