Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Apache verwacht tweede significante olievondst

Apache zinspeelt op tweede significante olievondst

27/02/2020 15:34 - Van onze redactie

Staatsolie-directeur Rudolf Elias is positief over weer een grote olievondst.

Staatsolie-directeur Rudolf Elias is positief over weer een grote olievondst. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De Amerikaanse oliemaatschappij Apache verwacht bij haar tweede exploratieput voor de Surinaamse kust opnieuw op een grote olievoorraad te stuiten. De voorlopige resultaten zijn hoopgevend zegt president-directeur John J. Christmann in het kwartaalverslag van het bedrijf over de laatste drie maanden van het afgelopen jaar dat woensdag is uitgekomen.

"We boren momenteel de tweede put in Blok 58, Sapakara West-1, en zijn gunstig gestemd door wat we hebben gezien dusver. We zullen meer informatie verstrekken nadat we volledige diepte hebben bereikt en onze analyse hebben voltooid." 

"Als de directeur van Apache positief is, hoe kan de directeur van Staatsolie negatief zijn? Op basis van wat we nu zien, ben ook ik positief gestemd", reageert Staatsolie-directeur Rudolf Elias tegenover de Ware Tijd. Hij merkt op dat wat de boring tot nu toe laat zien het weer een grote olievondst zal worden.

Hij verwacht dat nadat de beoogde diepte is bereikt, het resultaat van Sapakara West-1 eind maart bekend zal worden gemaakt. Er zullen eerst tests worden gedaan om de kwaliteit van de olie vast te stellen. In een later stadium zullen de hoeveelheden winbare reserves worden uitgerekend.

Op 7 januari maakte Apache bekend dat ze bij de Maka Central 1-boorput in Blok 58 was gestuit op een significante aardolie- en gasvoorraad. Hoe groot deze voorraad is, wordt nu uitgerekend, zegt Elias. In december vorig jaar kocht de Franse aardoliegigant Total zich in voor 50 procent in Blok 58.

Apache zal na Sapakara West 1 nog een exploratieput aanleggen, waarna de proefboringen door Total zullen worden overgenomen. Volgens Leo Mariani, analist op de oliebeurs, is er een "redelijke waarschijnlijkheid" dat Apache nog meer exploratiesucces in Suriname zal hebben.

"Apach­e is van plan om in 2020 nog minstens twee exploratieputten voor de kust van Suriname te boren. We denken dat deze waarschijnlijk commercieel zullen zijn, gezien het feit dat Exxon zestien succesvolle ontdekkin­gen heeft gedaan in het nabijgelegen Stabroek-blok voor de kust van Guyana", schrijft Mariani.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina