Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Egyptische oud-president Hosni Mubarak overleden

Voormalig Egyptische president Hosni Mubarak overleden

25/02/2020 14:33 - Van onze redactie

Voormalig Egyptische president Hosni Mubarak overleden

Hosni Mubarak, voormalig president van Egypte, werd 91 jaar. Foto: Associated Press  

CAÏRO - De Egyptische oud-president Hosni Mubarak (91), die in 2011 na dertig jaar werd afgezet tijdens de Tahrir-revolutie, is dinsdag overleden. Dat heeft zijn schoonbroer, generaal Mounir Thabet, aan AFP bevestigd. Hij laat een vrouw en twee zonen, Alaa en Gamal, achter.

De doodsoorzaak werd niet genoemd bij de aankondiging van zijn dood, maar zaterdag zei zijn zoon Alaa nog op Twitter dat Mubarak op de intensive care lag. Hij was in januari geopereerd, maar zijn zoon zei niet waarvoor. Volgens Thabet zal het Egyptische presidentschap de begrafenis organiseren.

Na een loopbaan bij de Egyptische luchtmacht - na z'n studie aan de militaire academie werd hij straaljagerpiloot, commandant van een luchtmachtbasis, hoofd van de luchtmachtacademie en chefstaf van de luchtmacht - werd Mubarak in 1975 benoemd tot vicepresident onder president Anwar Sadat. Toen deze in 1981 werd doodgeschoten, volgde Mubarak hem op als president. Hij werd door zijn tegenstanders 'farao' genoemd, omdat hij dertig jaar aan de macht was. Als president overleefde hij meerdere moordaanslagen.

Mubarak was zijn zoon Gamal aan het voorbereiden om hem op te volgen, maar moest in 2011 aftreden na achttien dagen van protesten tijdens de Arabische lente. Later moest hij terechtstaan voor onder meer het doden van meer dan 850 betogers door de veiligheidsdiensten, tijdens de laatste dagen van zijn presidentschap. Echter, hij werd enkel schuldig bevonden aan fraude en kreeg geen bijkomende celstraf. In 2017 werd hij vrijgelaten. Zijn proces woonde hij bij in een ziekenhuisbed.

Het bureau van de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft Mubarak de "held" van de oorlog tegen Israël in 1973 genoemd. Het presidentschap "treurt met groot verdriet om voormalig president Mohammed Hosni Mubarak, voor wat hij betekende voor dit land als één van de leiders en helden van de Oktober-oorlog, toen hij de leiding nam over de luchtmacht tijdens de oorlog die de waardigheid en de trots van de Arabische natie herstelde".

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had lof voor Mubaraks toewijding aan "vrede en veiligheid" en noemde hem een "persoonlijke vriend". "In naam van de burgers van Israël en van de Israëlische regering, wil ik mijn diepe spijt betuigen over de dood van president Hosni Mubarak", zei Netanyahu. De Palestijnse president Mahmoud Abbas bracht ode aan Mubarak voor zijn steun aan de "Palestijnse zaak". HLN.be

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina