Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kloof en Oranje Leeuwen verliezen

Kloof en Oranje Leeuwen verliezen

25/02/2020 20:16 - Terence Oosterwolde

Kloof en Oranje Leeuwen verliezen

Charlon Kloof op de vrijeworplijn; hij benutte twee van zijn vier vrije worpen. Foto: Fiba  

PARAMARIBO - Na de zeldzame overwinning op Turkije, is de nationale basketbalselectie van Nederland weer met beide benen op de grond. De Oranje Leeuwen verloren maandag voor eigen publiek met 59-69 van Kroatië, dat de thuisploeg de laatste drie minuten van het scoren afhield.

Charlon Kloof, die tegen Turkije subliem speelde, kwam tot tien punten (één veldbasket, twee three-pointers en twee vrije worpen), drie rebounds en vier assists in iets meer dan 27 minuten. Hij had wel zes turnovers. Yannick Franke (één driepunter) werd topscorer met elf punten, terwijl Keye van der Vuurst de Vries (twee three-pointers) ook tien punten had.

Nederland kwam goed uit de startblokken en sloot de eerste quarter af met 21-18. Hoewel bij de rust werd aangekeken tegen een 35-38 achterstand, ging de thuisploeg de laatste quarter in met een 51-47 voorsprong. Echter, een slechte laatste periode waarin slechts acht punten werden gescoord, deed de Oranje Leeuwen de das om.

Nadat Mateo Drežnjak met 7:01 een three-pointer scoorde voor Kroatië (53-53) was het gelijkopgaand tot Thomas van der Mars met 3:19 Nederland op 59-60 bracht. Worthy de Jong (één) en Kloof (twee) maakten daarna drie turnovers op rij. Bij een 59-64 stand miste Kloof met 55 seconden een three-pointer.

Ook Franke had daarna bij een 59-66 stand geen succes met zijn driepunter. Kloof 'reboundde' de misser nog, maar kon niet scoren uit de lay-up. Met een vrije worp van Pavle Marcinkovic met nog dertien seconden te spelen en een lay-up van Drežnjak met nog zes seconden te gaan, kwam de eindscore op het bord. 

Door de winst gaan de Kroaten met twee zeges uit twee duels aan kop in poule D van de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap basketbal. Op de eerste speeldag werd al gewonnen van Zweden. Nederland en Zweden staan op 1-1, terwijl Turkije hekkensluiter is met nul uit twee.

Op 26 november speelt Nederland opnieuw in eigen land, maar dan is Zweden de tegenstander. Drie dagen daarna is het laatste thuisduel tegen Turkije. De kwalificatiereeks wordt in februari 2021 afgesloten met uitwedstrijden tegen respectievelijk Kroatië (19) en Zweden (22).

Voor Kloof is het direct back to business. Hij moet woensdag namelijk met OGM Ormanspor in de Basketbol Süper Ligi van Turkije spelen. In eigen huis wordt hekkensluiter ITU BBB ontvangen. OGM Ormanspor staat met zes zeges in negentien duels op de dertiende plek met 25 punten. ITU BBB won tot nu toe slechts één ontmoeting.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina