Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Prof: '40 tot 70 procent wereld krijgt corona'

Harvard-prof: '40 tot 70 procent wereldbevolking krijgt corona’

25/02/2020 11:14

Reizigers met mondkapjes.

Reizigers met mondkapjes. Foto: EPA  

CAMBRIDGE - Een pandemie, een epidemie op wereldwijde schaal, van covid-19 is nauwelijks nog te voorkomen. Veertig tot 70 procent van de wereldbevolking zal het nieuwe coronavirus krijgen, maar heel ernstig is dat ook weer niet: de meeste mensen merken weinig, of zelfs helemaal niets

Die voorspelling doet Marc Lipsitch, epidemioloog en professor aan de Universiteit van Harvard, in tijdschrift The Atlantic. "Ook jij krijgt waarschijnlijk het nieuwe coronavirus", luidt de headline boven het artikel. Het nieuwe virus heeft inmiddels veel landen in Europa bereikt. In Noord-Italië zijn er zelfs honderden ziektegevallen opgemerkt, kampen sommige supermarkten met lege schappen en zijn evenementen als modeshows en Serie A-voetbalwedstrijden afgelast.

Opvallend aan het nieuwe virus is dat "de wereld heeft gereageerd met ongekende snelheid en mobilisatie van middelen", schrijft het tijdschrift. Lipsitch wijst erop dat de ziekte voor veel mensen zal meevallen. "Velen zullen lichtjes ziek zijn of geen symptomen hebben." Net als bij normale griep, die ook levensbedreigend is voor oudere en zieke mensen, zullen de meeste coronapatiënten überhaupt niet medisch behandeld worden.

Overigens, volgens Lipsitch zijn de schattingen voor bijvoorbeeld de Verenigde Staten niet accuraat; er zijn niet enkele tientallen, maar enkele honderden Amerikanen besmet, alleen komen de meesten het nooit te weten, aldus een "hele, hele ruwe" eigen schatting van de hoogleraar. Telegraaf.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina