Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Weinstein schuldig aan verkrachting en aanranding

Weinstein schuldig aan verkrachting en seksuele aanranding

24/02/2020 15:34 - Van onze redactie

Weinstein schuldig aan verkrachting en seksuele aanranding

Harvey Weinstein riskeert 25 jaar celstraf. Foto: AP  

PARAMARIBO - Op de vijfde dag van beraadslaging is de jury in de verkrachtingszaak tegen de voormalige filmproducer Harvey Weinstein maandag tot een verdict gekomen. Hij werd schuldig bevonden aan seksuele aanranding en verkrachting 'in de derde graad'.

Echter, Weinstein is volgens de jury geen serieverkrachter en werd onschuldig bevonden aan verkrachting 'in de eerste graad'. Verkrachting in de derde graad betekent dat de seks niet met wederzijdse toestemming gebeurde, maar er kan niet bewezen worden dat er geweld aan te pas kwam. Bij verkrachting in de eerste graad zijn er wel bewijzen voor geweld.

De 67-jarige Weinstein had onschuldig gepleit over de hele lijn, maar riskeert door dit verdict een celstraf tot 25 jaar. Meer dan tachtig vrouwen hadden de producer publiekelijk beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie, aanrandingen en verkrachting, maar het proces in New York ging uiteindelijk over vijf aanklachten van twee vrouwen.

Jessica Mann, die ooit een acteercarrière ambieerde, zegt in 2013 in een New Yorks hotel door Weinstein verkracht te zijn. De tweede is Mimi Haleyi, een productieassistente, die zegt dat de producent haar in 2006 dwong tot orale seks. Verschillende andere vermeende slachtoffers werden wel verhoord als getuige.

Het proces tegen Weinstein ging uiteindelijk op 6 januari van start, ruim twee jaar na de eerste berichten over seksuele intimidatie. In 2017 brachten artikelen in The New York Times en The New Yorker aan het licht dat Weinstein decennialang medewerksters en actrices seksueel geïntimideerd en lastiggevallen had. Die onthullingen betekenden de start van de #MeToo-beweging.

Veel beschuldigingen tegen Weinstein vielen strafrechtelijk uit de boot omdat de feiten wel laakbaar, maar niet strafbaar zijn. Dat is onder meer het geval bij actrices Gwyneth Paltrow en Rosanna Arquette. Andere feiten vonden plaats buiten de staat New York. In Los Angeles loopt nog een andere strafzaak tegen Weinstein, waar hij wordt beschuldigd van verkrachting. Daarnaast zijn er nog tientallen vrouwen die rechtszaken hebben aangespannen voor seksuele aanranding.

Volgens The New York Times onderzocht de politie van New York uiteindelijk toch meer dan veertien feiten. Een deel daarvan bleek verjaard. Sommige vrouwen wilden niet meewerken omdat ze vreesden dat de impact van een proces op hun privéleven verwoestend zou zijn. Een groot deel van de aanklaagsters trof eind 2019 een gemeenschappelijke minnelijke schikking met Weinstein. Dat is controversieel omdat Weinstein geen schuld hoefde te bekennen en omdat hij de aanklaagsters geen cent hoefde te betalen uit eigen zak, zijn verzekeringen keerden de slachtoffers een schadevergoeding uit.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina