Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Milieustrijders krijgen Golden Gavel Award

Vrouwelijke milieustrijders krijgen Golden Gavel Award

24/02/2020 07:18 - Jason Pinas

Loes Trustfull (l) en Jupta Ituwaki kwamen in aanmerking voor de Golden Gravel Award.

Loes Trustfull (l) en Jupta Ituwaki kwamen in aanmerking voor de Golden Gravel Award. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Dit is een grote eer. Het gaat niet zozeer om mij, maar om wat wij voor de komende generatie goed moeten maken.” Zo sprak een dankbare Loes Trustfull vrijdagavond nadat ze de Golden Gavel Award in ontvangst had genomen.

Trustfull en Jupta Ituwaki ontvingen de prijs van de stichting Platform voor Politiek Actieve Vrouwen. Beide vrouwen maken zich sterk voor een schoon milieu en bescherming van het bos. De stichting heeft daarom gemeend hen te huldigen.

Angelic Del Castilho, voorzitter van de stichting, zegt dat de award voor de derde keer is uitgereikt aan vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de ontwikkeling van de gemeenschap. Het accent lag dit jaar op milieu.

"Het milieu is nu iets waarmee bijna iedereen zich bezig houdt. Wij vinden daarom dat mensen die vooroplopen in die strijd, op de voorgrond geplaatst moeten worden", motiveert Del Castilho de reden waarom haar organisatie dit onderwerp heeft belicht dit jaar. De uitreiking was in de ballroom van het Lalla Rookh-gebouw.

Trustfull zei in haar toespraak dat het steeds erger wordt met milieuvervuiling. Ze riep de aanwezigen daarom op meer in actie te komen om dat tegen te gaan. "Doe op jouw eigen manier iets om het milieu te beschermen voor de komende generatie."

Ituwaki, die al geruime tijd opkomt voor de rechten van de inheemsen, wijst erop dat woon-en leefgebieden van deze groep al tientallen jaren worden verwoest zonder dat overheden en internationale organisaties concrete acties hiertegen ondernemen.

"Het water dat we drinken en waarmee we baden is vervuild. Het bos, de plaats die wij vertrouwen voor voeding, wordt leeggeroofd. Er is geen plek meer voor de Wajana's om te planten en te jagen", benadrukte ze als lid van deze inheemse groep in haar toespraak.

Ituwaki merkt op dat door deze menselijke handelingen het gehele ecosysteem wordt verstoord. Volgens haar faalt Suriname, ondanks het verdragen heeft getekend, om het bos te beschermen. "We moeten beseffen dat de natuur ons niet nodig heeft maar dat wij haar wel nodig hebben."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina