Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stevige discussie nodig voor besluit over devaluatie

Stevige discussie nodig voor wel of geen devaluatie SRD

24/02/2020 19:37 - Wilfred Leeuwin

Maurice Roemer, de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname.

Maurice Roemer, de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Er is een stevige discussie nodig voordat kan worden bepaald of de Surinaamse Dollar (SRD) moet worden gedevalueerd. Dat zei Maurice Roemer, de nieuwe governor bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) maandag tijdens een ontmoeting met journalisten. “Je zou de redenering kunnen hebben dat de officiële koers niet meer wordt verdedigd, maar we moeten stevig met elkaar in discussie gaan om na te gaan als devaluatie moet, maar zo ver zijn we nog niet.”

De beteugeling van de wisselkoers is een belangrijke prioriteit voor de governor. Hij zal zich eerst laten bijpraten door de directieleden bij de centrale bank en zal daarna nog deze week spreken met de bankiers en andere belangrijke spelers.

Roemer vond het niet verstandig om een een richtkoers te noemen. Hij zei dat eerst duidelijk moet zijn welke mechanismen hebben geresulteerd in "een speculatieve positie die terug naar normaal moet worden gebracht, daar is nu onvoldoende zicht op". Roemer garandeerde dat deze week het contract met de commerciële banken wordt getekend voor ring-fencing van de valutakasreserves.

Na zijn benoeming afgelopen zaterdag, is Roemer maandag officieel begonnen met zijn werkzaamheden bij de bank. Hij heeft het personeel, de directie en de raad van commissarissen toegesproken. Daarbij heeft hij de focus gelegd op de organisatie van de bank.

Ook is hij ingegaan op de uitdagingen in de macro-economische sfeer en de toezichthoudende taak van de centrale bank op financiële instellingen. Roemer heeft meteen een begin gemaakt met het inventariseren van alle vraagstukken die prioriteit hebben. "en dat zijn er veel", zegt de governor.

De nieuwe governor zegt dat hij de functie van governor heeft geaccepteerd op voorwaarde dat de wettelijke taakstelling van de centrale bank naar behoren kan worden uitgeoefend. Bij de aanpak van de vele uitdagingen is het volgens hem nodig dat er een uniformering is in de uitgangspunten. Roemer maakte maandag ook duidelijk dat de deviezenvoorraad bij de centrale bank 'zeer beperkt' is.

Een hermetische scheidslijn tussen de centrale bank en de regering bestaat niet en kan ook niet bestaan, zegt de nieuwe governor. "Er moet een goede samenwerking zijn met respect voor relatieve posities en in sommige gevallen een absolute positie door beiden. Maar het gaat om verstandig met elkaar omgaan. Nagaan wat de verstandige dingen zijn die we samen moeten doen", zegt Roemer.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina