Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brandstoflevering hapert door betalingsachterstand

Achterstallige betalingen veroorzaken stagnatie in levering van brandstof

24/02/2020 05:21 - Beta Debidien

Het pompgemaal te Wakay.

Het pompgemaal te Wakay. Foto: dWT Archief  

NIEUW-NICKERIE - “Het zou kunnen dat het gaat om achterstallige betalingen die de leverancier van de brandstof aan het pompgemaal te Wakay nog niet heeft ontvangen. We hebben lopende afspraken met de leverancier en wanneer je met de overheid werkt zijn er bepaalde procedures, maar in elk geval zijn wij de afspraken altijd nagekomen. Misschien niet direct op de dag, maar het komt wel goed. We zijn al een aantal jaren met dezelfde leverancier bezig en tot nu toe is alles vlot verlopen.”

Zo reageert minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling op de stagnatie die is opgetreden in de levering van brandstof aan het pompgemaal te Wakay. Volgens de bewindsman is er een lopende afspraak met de leverancier. "Voor mij was alles in kannen en kruiken en ik begrijp dat de levering niet is geschied zoals gepland was."

August Lila, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject (OWMCP) stelt dat de pompen afgelopen vrijdag weer zijn stilgelegd met het gevolg dat het peil in de Nannizwamp gedaald is naar het niveau van beneden 1.90 Nationaal Surinaams Peil (NSP). 

Volgens Lila krijgen de rijstboeren nu nog water. "Als er geen brandstof wordt geleverd in de komende dagen dan zal het peil in de zwamp verder dalen waardoor de boeren genoodzaakt zullen zijn het water met behulp van een tractor over te pompen naar hun rijstvelden." De organisatie heeft nog geen bevestiging gehad wanneer de brandstof geleverd wordt.

"Een heel vervelende zaak omdat dit voor de derde keer in het seizoen is dat door nalatigheid van de overheid er niet op tijd brandstof geleverd wordt aan het pompgemaal met nadelige gevolgen voor de rijstsector", zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA).

Hij vermoedt dat de overheid zich er niet van bewust is hoeveel schade er aangericht wordt bij een plant die in bloei staat en het zonder voldoende water moet doen. "De achtergelegen landbouwgebieden zullen het probleem het meest hebben, omdat de irrigatieleidingen nu al droog liggen en wanneer er weer brandstof aangeleverd wordt, zal het ongeveer een week duren voordat deze leidingen over voldoende water beschikken", zegt Oemraw.

Hij verwijst naar de erbarmelijke situatie in Wageningen en de Middenstandspolder waar door gebrek aan water rijstboeren enorme schade hebben geleden. Oemraw zal samen met de plaatselijke boeren de schade in kaart brengen en deze rapporteren aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina