Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gezondheid jongeren bedreigd

Gezondheid en toekomst jongeren bedreigd

23/02/2020 00:00 - Aidy Pinas-Agodeba

Kelvin Koniki, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP).

Kelvin Koniki, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP). Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Geen enkel land beschermt de gezondheid van kinderen, hun omgeving en hun toekomst zoals het hoort. De gezondheid en de toekomst van elk kind en elke adolescent wereldwijd worden onmiddellijk bedreigd. Dit staat in het recent gepubliceerde rapport ‘A Future for the World’s Children’, ofwel een toekomst voor kinderen wereldwijd, van een internationale commissie van meer dan veertig gezondheidsexperts.

Suriname krijgt om te peilen wat de eigen prestatie op dit gebied is technische ondersteuning van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit zegt Kelvin Koniki, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP). Twee belangrijke onderwerpen als het gaat om de gezondheid van jongeren zijn seksuele reproductieve gezondheid en geestelijke gezondheid. Er is hiervoor een preventieplan gemaakt, maar van uitvoering is niets te merken zegt Koniki. Dat is voor hem aanleiding te concluderen "dat er niet voldoende wordt gekeken naar jongeren."

Hij stelt dat onder meer zelfdoding vooral bij de doelgroep toeneemt. Het was de bedoeling dat op de begroting van alle ministeries geld zou worden opgebracht om te werken aan preventie hiertegen, maar daar is niets van gekomen. Bij seksuele reproductie is er volgens de NJP-voorzitter "wel wat beweging". Hij denkt bijvoorbeeld aan campagnes van stichting Lobi om jongeren te bereiken. Belangrijk hierbij is wel dat zij zelf verantwoordelijkheid nemen. Hij zegt zich ervan bewust te zijn dat niet alles dat belangrijk is voor de jeugd en haar ontwikkeling, voldoende beschikbaar is.

Waar vooral de armste landen meer moeten doen om het vermogen van kinderen op een gezond leven te ondersteunen, wordt hun toekomst bedreigd door buitensporige koolstofuitstoot. Als de opwarming van de aarde tegen het jaar 2100 de vier graden Celsius overschrijdt, zoals nu al wordt voorspeld, zal dit verwoestende gevolgen hebben voor de gezondheid van kinderen. Dit zal leiden tot stijging van de zeespiegel, het ontstaan van hittegolven, toename van ziekten zoals malaria en knokkelkoorts en ondervoeding.

Het rapport benadrukt ook de duidelijke bedreiging die schadelijke marketing voor kinderen vormt. Hen blootstellen aan verleidingen van reclame voor junkfood en suikerhoudende dranken wordt vergeleken met kopen van ongezond voedsel en bevorderen van (extreem) overgewicht. Het aantal zwaarlijvige kinderen en adolescenten steeg van elf miljoen in 1975 tot 124 miljoen in 2016, met ernstige individuele en maatschappelijke kosten.

Ter bescherming van kinderen roepen de experts in het rapport alle landen op tot samenwerking om te komen tot een nieuwe wereldwijde beweging die door en voor kinderen wordt aangedreven. Aanbevolen wordt zo snel mogelijk de CO2-uitstoot te stoppen om ervoor te zorgen dat kinderen een (veilige) toekomst hebben op deze planeet. Ook wordt opgeroepen tot nieuw beleid en investeringen in alle sectoren om te werken aan gezondheid en rechten van kinderen. Eveneens is aangeraden kinderen inspraak te geven in beleidsbeslissingen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina