Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Coronavirus economische dreiging Caricom

Coronavirus economische dreiging Caricom

22/02/2020 19:24 - Van onze redactie

De Caricom-leiders zijn niet alleen bezorgd over het coronavirus, maar ook over de toename van chronische niet-overdraagbare aandoeningen in de regio.

De Caricom-leiders zijn niet alleen bezorgd over het coronavirus, maar ook over de toename van chronische niet-overdraagbare aandoeningen in de regio. Foto: Caricom  

PARAMARIBO - Het coronavirus Covid-19, dat zich vanuit China over de hele wereld heeft verspreid, is ook voor de Caribische regio een dreiging. Dat stellen Caricom-leiders na hun tussentijdse top van dinsdag en woensdag op Barbados. Ofschoon de dreiging reëel is zijn de leiders tevreden dat het risico voor transmissie in de lidlanden “relatief laag” is.

Ze hebben ook hun medeleven met China uitgesproken en ondersteuning aangeboden voor de acties van het Aziatische land om verspreiding van het virus te beperken. De Caribische leiders zijn ook ingenomen met de ondersteuning van de Chinese autoriteiten aan studenten uit Caricom-landen die in China vertoeven.

De leiders bedanken ook de regionale en internationale instituten, het Caricomsecretariaat en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie voor de wijze waarop zij de lidlanden bijstaan om het virus te kunnen aanpakken, mocht het in de regio opduiken. Tegelijk wordt het regionale gezondheidszorgsysteem versterkt.

De leiders toonden zich bezorgd over de toename van chronische niet-overdraagbare aandoeningen in de regio. Zij kregen een rapport over hartkwalen, de belangrijkste doodsoorzaak onder deze aandoeningen in de meeste Caricom-landen. De regeringsleiders zijn tevreden over de voorstellen voor aanpak van deze verontrustende trend.

Onder andere is voorgesteld om een protocol te introduceren voor hervorming van de zorg aan mensen met een hartaandoening. De staatshoofden erkennen dat de Caricom de capaciteit moet verhogen om de voorstellen voor de aanpak van hartkwalen uit te voeren. Het Caricomsecretariaat, de Caribbean Public Health Agency en de Caribbean Cardiac Society kregen mandaat om vast te stellen welke maatregelen essentieel zijn voor de uitvoering van een regionale strategie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina