Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Braziliaanse politie in actie, vijf keer zoveel moorden

Braziliaanse politie in actie, vijf keer zoveel moorden

22/02/2020 17:48

Gemaskerde agenten tijdens een betoging in Fortaleza.

Gemaskerde agenten tijdens een betoging in Fortaleza. Foto: EPA  

CEARÁ - Het aantal moorden in de Braziliaanse staat Ceará, in het noordoosten van het land, is de afgelopen dagen bijna vervijfvoudigd. Sinds de militaire politie dinsdag in actie is gegaan voor betere salarissen, zijn binnen twee dagen 51 mensen van het leven beroofd. Dat is meer dan één moord per uur. Normaal bedraagt het aantal moorden per dag ongeveer zes, melden Braziliaanse media.

De regering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag besloten militairen en de Nationale Garde naar het gebied te sturen om de orde te herstellen. "Dit is ernstig. Als we ons in een staat van stedelijke oorlogsvoering bevinden, moeten we mensen sturen om dit probleem op te lossen'', aldus Bolsonaro.

Leden van de militaire politie besloten deze week te gaan staken en muiten nadat onderhandelingen over loonsverhogingen mislukten. Ze bezetten onder andere politiebureaus in de deelstaathoofdstad Fortaleza en gingen gemaskerd en gewapend de straat op om politievoertuigen onklaar te maken en collega's het werken onmogelijk te maken. Ook droegen ze winkeliers op hun zaken te sluiten. Staken is voor militaire agenten verboden en kan gevangenisstraf van tussen de twee en drie jaar opleveren.

In Sobral, een stad op zo'n 230 kilometer ten westen van Fortaleza, kwam het woensdag tot ernstige ongeregeldheden. Daarbij is Cid Gomes, senator, oud-gouverneur van de staat en voormalig burgemeester van de stad, neergeschoten door een stakende agent. Gomes had geprobeerd met een tractor een barricade van de muitende agenten te breken. Hij werd met twee schotwonden nabij zijn hart overgebracht naar het ziekenhuis. Naar omstandigheden maakt hij het inmiddels goed.

Ook op andere plaatsen in Ceará kwam het tot onlusten. In Fortaleza patrouilleren inmiddels de eerste militairen op straat. In totaal zullen zo'n 2500 soldaten naar de deelstaat worden uitgezonden. Ook zijn nog eens driehonderd agenten van de Nationale Garde gearriveerd. In diverse steden in de deelstaat zijn de geplande carnavalsfeesten afgelast wegens het ontbreken van politie. HLN.be

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina