Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BOG kan nu ook testen op coronavirus

BOG kan nu ook testen op coronavirus

22/02/2020 00:00 - Amanda Palis

BOG kan nu ook testen op coronavirus

Foto: Pixabay.com  

PARAMARIBO - Het Centraal Laboratorium van het Bureau voor Openbare Gezondheidzorg (BOG) is nu toegerust om vermoedelijke gevallen van het coronavirus (Covid-2019) te identificeren. Dat is ook de rol van het bureau binnen het quick-responseteam dat is ingesteld door het ministerie van Volksgezondheid.

Na een eendaagse training kan het laboratoriumpersoneel met een speciale stof testen uitvoeren om het virus aan te tonen. De training is georganiseerd met ondersteuning van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO/Paho). "Suriname is het eerste land in de Caricom en het derde binnen de regio dat zo een training heeft gevolgd en materialen heeft mogen ontvangen van de WHO", zegt Merril Wongsokarijo, hoofd van het Centraal Laboratorium.

Het zegt veel over de capaciteiten van het lab dat Suriname de training als eerste in de Caricom heeft mogen volgen, zegt Wongsokarijo. "We hebben alle nodige faciliteiten en kennis in huis en zijn ook ISO-gecertificeerd. We voldoen zeker aan de eisen van WHO om de testen in goede orde uit te voeren."

Het hoofd van het laboratorium legt uit dat er wordt gewerkt volgens internationale richtlijnen van de WHO en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Andere infecties zoals zika, dengue en Chikungunya kunnen ook in het centraal lab worden getest.

Het Centraal Laboratorium van het BOG wordt officieel erkend binnen het WHO Global Influenza Surveillance and Response System. Gezien het feit dat het Caribisch Gebied als toeristische bestemming wordt beschouwd, heeft de WHO er werk van gemaakt om ook landen binnen de regio te ondersteunen, schrijft de organisatie in een persbericht.

Trinidad en Tobago en Guyana zijn enkele Caricom-landen die de training in een later stadium hebben gevolgd. Bewakingsmedewerkers van de ziekenhuizen in Paramaribo en Nickerie zijn eveneens getraind door de WHO. De trainingen moeten bijdragen aan een adequate respons en betrouwbaar onderzoek bij een eventuele uitbraak.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina