Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Coronavirus breekt nu uit in Chinese gevangenissen

WHO bezorgd over onverwachte verspreiding coronavirus

21/02/2020 22:41

Beeld uit een ziekenhuis in Wuhan, waar het virus uitbrak.

Beeld uit een ziekenhuis in Wuhan, waar het virus uitbrak. Foto: AFP  

GENЀVE - Een uitbraak in Chinese gevangenissen, bijgestelde cijfers en besmettingen in nieuwe landen. De verspreiding van het nieuwe coronavirus is nog niet onder controle.

Aangepaste Chinese cijfers en besmettingen in andere landen hebben twijfel gezaaid over het inperken van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De chef van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarde vrijdag dat snel handelen geboden is, voor de wereldwijde verspreiding uit de hand loopt.

Het leek tot enkele dagen geleden voorzichtig de goede kant op te gaan met de verspreiding van het virus. In China daalden de aantallen nieuwe besmettingen dagelijks en daarbuiten kwamen er niet veel nieuwe gevallen bij, op een geïsoleerd cruiseschip in Japan na. Maar nadat donderdag Zuid-Korea ineens veel nieuwe aantallen had gemeld, kwamen er vrijdag meer verontrustende gevallen bij.

Zo stelde China de officiële cijfers bij voor de provincie Hubei, waar veruit de meeste besmettingen tot nu toe plaatsvonden. Op woensdag waren daar 775 nieuwe gevallen en niet 349, zoals eerder gemeld. Op het totaal aantal van meer dan 76.000 besmettingen wereldwijd maakt het weinig uit, maar het is opvallend dat China de dalende trend met deze correctie ineens tenietdoet.

De Chinese autoriteiten benoemden bovendien een nieuwe besmettingshaard: gevangenissen. Daar zijn honderden mensen besmet, zo is vrijdag gemeld. De omstandigheden in Chinese gevangenissen, waar mensen dicht op elkaar zitten en de hygiëne te wensen overlaat, zijn ideaal voor het virus. Het zou gaan om 234 gevallen in twee gevangenissen in de provincies Shandong en Zhejiang. In Hubei zijn 271 gevangenen besmet.

Het virus heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt, meldde de Chinese staatstelevisie vrijdag op gezag van de heersende Communistische Partij. "Een keerpunt in de ontwikkeling van de nationale epidemie is nog niet niet gekomen", luidde de verklaring na een bijeenkomst met de Chinese president Xi Jinping. "Preventie en controle in Hubei en de stad Wuhan blijven een ernstige en ingewikkelde situatie."

In Zuid-Korea loopt het aantal besmettingen verder op. Vrijdag kwamen er honderd nieuwe gevallen bij, waardoor het totaal op 204 komt. Veruit de meeste daarvan in de stad Daegu, waar bewoners is gevraagd om binnen te blijven. Nieuwe gevallen zijn verder gemeld in Israël, Libanon en Italië. Daar zijn zestien personen besmet, onder wie vijf medici. Niemand van hen was in China is geweest.

WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus sprak zijn zorgen uit over het opduiken van het virus buiten China, zonder dat duidelijk is hoe dat kan. Er zijn dan bijvoorbeeld geen aanwijzingen dat degene die besmet is contact had met iemand die het virus al bij zich droeg. Ghebreyesus is ook bezorgd over het aantal besmettingen in Iran. Daar zijn inmiddels achttien gevallen bekend. Vier mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Trouw.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina