Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Traditionele wetten Saramaccaners aangepast

Traditionele wetten en regels Saramaccaners aangepast

21/02/2020 07:17 - Gilliamo Orban

Granman Aboikoni bij zijn  beëdiging in 2018.

Granman Aboikoni bij zijn beëdiging in 2018. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Er heeft een wijziging plaatsgevonden in de traditionele wetgeving, in een situatie waarbij iemand binnen de stam der Saramaccaners een ander gedood heeft. Tot nu toe gold levenslange verbanning uit het gebied. Nu wordt onderscheid gemaakt tussen opzettelijk doden of bijvoorbeeld een ongeluk.

Tijdens een Lio krutu te Asindohopo hebben gezagsdragers onlangs traditionele wetten en regels gewijzigd die niet meer van deze tijd zijn. "We kunnen niet alle gevallen waarbij een persoon een ander heeft gedood over één kam scheren. Het zal immers zwaar zijn om geen contact meer te hebben met familie en of stamgenoten", zegt granman Albert Aboikoni tegen de Ware Tijd.

Hij legt uit dat wanneer iemand is gedood, de dader wordt doodverklaard. "Maar als er geen opzet is en die man heeft een vrouw of vrouwen en kinderen, zal dit wel pijnlijk zijn met alle gevolgen van dien voor betrokkene en overige gezinsleden." Er is volgens de granman geen directe aanleiding geweest om de wet aan te passen.

Hij herinnert zich wel dat er zich vorig jaar zeker drie gevallen hebben voorgedaan, waarbij er geen sprake was van opzet. Zo kan er tijdens het jagen een verkeerde inschatting gemaakt worden en een mens dodelijk worden geraakt.

Volgens de gewijzigde wetgeving moet de dader, ook al is er geen sprake van opzet, wel voor een bepaalde tijd uit het gebied, rekening houdend met de emoties van de familie van het slachtoffer. Als de dader daar zou blijven zou de situatie uit de hand kunnen lopen.

Hoe de zaak verder afgehandeld zal worden, zal volgens Aboikoni nog geformuleerd worden door de traditionele gezagdragers. "Misschien wordt zo iemand voor vijf jaar verbannen en daarna zullen de gezagdragers ervoor zorgen dat betrokkene terugkeert. Er zal eerst gesproken worden met de familie van het slachtoffer", legt de granman uit.

Tijdens de krutu is ook besloten om drenkelingen, albino's en ex-Hansen-patiënten (ex-leprapatiënten) een waardige begrafenis te geven. Drenkelingen en albino's werden gewoonlijk langs de rivier begraven, maar dat mag voortaan ook op een begraafplaats.

Personen aan lepra hebben geleden, mochten wel begraven worden op een begraafplaats, maar dat moest vroeger al de dag na overlijden. "Maar nu mag dat gebeuren zoals we het gewoonlijk doen bij anderen, namelijk binnen een of twee weken", aldus Aboikoni.

Ook is besloten dat wanneer een zwangere vrouw is komen te overlijden het kind wordt verwijderd door een deskundige of iemand die zich daarin heeft gespecialiseerd. Volgens de traditie wordt een overleden vrouw, die in verwachting was, niet met het kind in haar buik begraven.

"Het is moeilijk om dat kind weg te halen, als je hiervoor de vaardigheid en kennis niet hebt", zegt de granman. Nu zal dat worden overgelaten aan een deskundige in Paramaribo of de mensen van de gemeenschap die erin getraind zijn om die handeling te plegen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina