Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe zorgwet strop voor particulieren

Nieuwe zorgwet strop voor particulieren

21/02/2020 10:13 - Aidy Pinas-Agodeba

Nieuwe zorgwet strop voor particulieren

Foto: Sunvalleymedicalbilling.com  

PARAMARIBO - Er is een nieuwe zorgwet in de maak die naar verluidt nog vóór de verkiezingen in werking moet treden. Volgens de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) wordt het een wet naar Cubaans model met één zorgverzekeraar, de Stichting Staatsziekenfonds (SZF).

Alle artsen zouden in overheidsdienst moeten treden. "Het demotiveert en het stimuleert de particuliere sector niet", zegt VMS-adviseur Ilse Theunissen. De beroepsorganisatie spreekt van een strop voor de particulieren binnen de gezondheidszorg. Het SZF is nu al de grootste zorgverzekeraar.

De artsen kunnen zich reeds een beeld vormen van wat er zal gebeuren wanneer de wet inderdaad wordt ingevoerd. Theunissen benadrukt dat SZF in feite geen verzekeringsmaatschappij is. "We hebben begrepen dat artsen en specialisten in dienst zullen moeten treden van de overheid. Je hebt dus geen baan als je dat niet doet."

De VMS heeft het definitieve concept van de wet nog niet gezien, maar uit wat men onder ogen heeft gehad, blijkt ook dat iedereen premie zal betalen op basis van het inkomen. Het SZF zal het geld beheren. Er is hierbij duidelijk sprake van belangenverstrengeling, wordt gezegd. Organisaties waaronder de VMS hebben hiertegen bezwaar. De VMS heeft eerder - los van deze nieuwe ontwikkeling - het vertrouwen in het SZF opgezegd.

De VMS heeft nog geen plan wat ze zal doen indien de wet wordt goedgekeurd, zegt voorzitter Pieter Voigt. De VMS-voorzitter onderstreept dat men een zorgsysteem wil introduceren dat geschoeid is op Cubaanse leest, maar vraagt zich af of Suriname er klaar voor is. In Cuba wordt veel aandacht besteed aan preventie en daar moet rekening mee gehouden worden.

De artsenorganisatie begrijpt waarom het Staatsziekenfonds buiten zijn boekje gaat en intussen meer is dan alleen een ziektekostenverzekeraar voor personen in overheidsdienst en vrijwillig verzekerden. Volgens informatie van de VMS voert het SZF een beleid waarbij particulieren worden doodgedrukt, met de bedoeling hun taken over te nemen. De eigen SZF-huisartsposten en -apotheken zijn 'voorbereidingen' naar de uitvoering van de nog goed te keuren wet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina