Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Naturalisatie vertraagde benoeming Roemer

Naturalisatie vertraagde benoeming Maurice Roemer als CBvS-governor

21/02/2020 19:54 - Ivan Cairo

Maurice Roemer is door president Desi Bouterse versneld genaturaliseerd, waardoor hij governor van de Centrale Bank van Suriname kan worden.

Maurice Roemer is door president Desi Bouterse versneld genaturaliseerd, waardoor hij governor van de Centrale Bank van Suriname kan worden. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Maurice Roemer, directeur van verzekeringsmaatschappij Self Reliance, kon niet eerder in de week benoemd worden als de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname, omdat hij de Nederlandse nationaliteit had. Hij moest eerst genaturaliseerd worden tot Surinamer, voordat het benoemingsproces kon worden afgerond, zegt Eugène van de San, directeur van het kabinet van de president, tegen de Ware Tijd.

Roemer wordt zaterdag in het presidentieel paleis door president Desi Bouterse benoemd. Hij werd eerder deze week naar voren geschoven door de Surinaamse Bankiersvereniging, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Terwijl de procureur-generaal bezig was met het antecedentenonderzoek naar Roemer, doken geluiden op dat een tweede kandidaat, registeraccountant Michael Lutchman, de voorkeur had van Financiënminister Gillmore Hoefdraad.

Van de San zegt dat de benoeming van Roemer vertraagd werd, omdat hij de Nederlandse nationaliteit had. Dat vraagstuk moest eerst opgelost worden. Hoefdraad zou toen op zoek zijn gegaan naar een andere kandidaat die mogelijk sneller benoemd kon worden om het obstakel van nationaliteit te omzeilen. "Om als governor benoemd te worden, moet je de Surinaamse nationaliteit hebben", benadrukt Van der San. Uiteindelijk naturaliseerde president Bouterse Roemer via het bij wet voorziene versnelde proces tot Surinamer, waardoor zijn benoeming zaterdag kan plaatsvinden. Deze staat gepland om half twee 's middags.

Eerder waren oud-bankier Sigmund Proeve en vakbondsleider Armand Zunder in het vizier om benoemd te worden. Vanwege hevige kritiek uit de samenleving trok Proeve zich terug en president Bouterse zag naderhand af van de voorgenomen aanstelling van Zunder. De regering moest op zoek naar een nieuwe topman bij de bank, nadat Robert van Trikt werd ontslagen onder verdenking van mismanagement en het plegen vermeende strafbare feiten. Van Trikt werd op 6 februari door de politie aangehouden en in verzekering gesteld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina