Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gladde spreker achter tralies

Gladde spreker achter tralies na oplichting directeur autozaak

21/02/2020 21:06 - Van onze redactie

Gladde spreker achter tralies na oplichting directeur autozaak

 

PARAMARIBO - Franklin Zeeuw is donderdag door kantonrechter Maytrie Kuldipsingh veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar onvoorwaardelijk onder aftrek voor oplichting. De benadeelde is Michael Jong Tjien Fa, directeur van auto-importbedrijf Datsun van wie Zeeuw op slinkse wijze duizenden euro’s heeft weten af te troggelen. Hij maakte daarbij gebruik van vervalste perceelstukken.

Zeeuw had de benadeelde in april vorig jaar benaderd en hem voorgehouden dat het perceel aan de overkant van het autobedrijf aan de Malebatrumstraat op zijn naam staat. Zeeuw overhandigde Jong Tjien Fa een hypotheekakte die zou zijn opgemaakt bij een bekend notariskantoor. Met het perceel als onderpand leende hij geld van de ondernemer.

Daarna ging Zeeuw opnieuw naar Jong Tjien Fa. Hij stelde hem voor om het perceel van hem te huren en als parkeerterrein te gebruiken. Hij ging een derde keer naar de ondernemer, met de mededeling dat hij in dezelfde omgeving nog drie percelen op zijn naam heeft. Hij vroeg de ondernemer of hij ook op die percelen een hypotheek wilde vestigen.

Jong Tjien Fa ging op onderzoek uit en kwam erachter dat de percelen eigendom zijn van een stichting en helemaal niet aan Zeeuw toebehoren. Het bleek dat er een valse hypotheekakte was opgemaakt met misbruik van de naam van de notaris. Die zei dat hij van niets op de hoogte was en dat hij nooit een dergelijke akte heeft gepasseerd.

Verder onderzoek bracht aan het licht dat Zeeuw zich als makelaar voordoet en vaker hypothecaire uittreksels opvraagt bij Management Instituut Glis. Op de akte die hij aan Jong Tjien Fa heeft getoond, zou een handtekening van een ambtenaar van dit instituut zijn vervalst terwijl het watermerk van de instantie ontbrak.

De man die volgens de rechter een recidivist is, hield Jong Tjien Fa voor dat hij bij 'United Caribbean Holding' werkzaam is en in opdracht van de president handelt. Volgens Jong Tjien Fa kwam Zeeuw "zeer geloofwaardig" over en ging hij altijd in jas en das gekleed. Met zijn gladde praatjes heeft de verdachte in totaal ruim veertigduizend euro van hem afgetroggeld.

Het is niet komen vast te staan dat Zeeuw zelf de stukken valselijk heeft opgemaakt. Hij is voor dit feit daarom vrijgesproken. De rechter achtte hem wel schuldig aan oplichting met gebruikmaking van valse stukken. Dat de verdachte een schuldbekentenis heeft getekend, doet volgens Kuldipsingh niet af aan het strafbaar feit. Ze ging daarom in haar vonnis mee met de strafeis van het Openbaar Ministerie. Zeeuw heeft bij de politie toegegeven dat hij erover heeft gelogen dat de percelen van hem zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina