Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geerlings-Simons weigert te vergaderen

Geerlings-Simons weigert te vergaderen zonder antwoorden regering in kwestie-CBvS

21/02/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee heeft donderdag besloten om pas verder te vergaderen wanneer de regering antwoord geeft op vragen van het parlement over de kwestie rond de Centrale Bank van Suriname (CBvS). "Wij kunnen onmogelijk verder vergaderen zonder informatie over zo een belangrijk onderwerp", sprak voorzitter Jennifer Geerlings-Simons tot regeringscoördinator Soewarto Moestadja.

De DNA-voorzitter heeft de bewindsman bij het begin van de openbare vergadering laten weten dat er afspraken met de regering zijn over de opheldering van verschillende vraagstukken rond de CBvS. Daarnaast is er in het parlement een motie goedgekeurd met duidelijke vragen en opdrachten aan de regering.

De assembleevergadering die voor twaalf uur 's middags was uitgeschreven - op de agenda stond het naturaliseren van vreemdelingen - begon iets na twee in de middag. Vrijwel meteen volgde een schorsing zodat Moestadja bij de president kon nagaan of de antwoorden nog in deze vergadering gegeven zouden worden.

Na de schorsing berichtte de minister dat hij contact had gemaakt met de president. Tot zichtbare ergernis van de parlementariërs zei hij dat erkend moet worden dat de regering zoveel mogelijk wil voorkomen dat er te veel misinformatie en ruis komt in dat wat de regering voor de gemeenschap wil bewerkstelligen, indachtig de goedgekeurde motie. "In dit kader moet ik namens de regering vaststellen dat het proces om adequaat antwoord te kunnen geven nog niet is voltooid", aldus Moestadja.

Hij hield het college voor dat de regering zich beijvert om vrijdag, zo niet de volgende week, antwoord te geven. Dit duidelijk tot ongenoegen van Geerlings-Simons die de minister kort daarna onderbrak om hem er op te wijzen dat het parlement zonder de antwoorden van de regering niet verder kan vergaderen. Ze heeft Moestadja duidelijk gemaakt dat er verschillende categorieën van informatie nodig zijn.

Met het lopende strafrechtelijk onderzoek door de procureur-generaal hoeft het parlement zich volgens haar niet nu bezig te houden. Wel wordt van de regering geëist dat antwoord wordt gegeven op vragen als wat zich precies heeft afgespeeld bij de CBvS, wat precies is gebeurd met de monetaire en kasreserves, welke maatregelen de regering heeft genomen om te voorkomen dat dit het land weer overkomt en ook wanneer en wie de nieuwe governor van de moederbank zal worden.

Volgens de DNA-voorzitter is dit een bijzonder belangrijk proces voor Suriname en moet er nu duidelijkheid komen in de verdere ontwikkelingen bij de bank. Zij besloot de vergadering te verdagen en deelde de minister mee dat zij zelf in contact zal treden met de president om hem de ernst van de zaak duidelijk te maken en te vernemen wanneer de regering inderdaad het parlement van informatie zal voorzien.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina