Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Alleen sterke "NDP 2" kan strijd met Bouterse aan’

‘Alleen sterke tweede NDP zal strijd met Bouterse aankunnen’

21/02/2020 16:19 - Wilfred Leeuwin

Het publiek bij de lezing.

Het publiek bij de lezing. Foto: NII  

PARAMARIBO - De oppositie die bij de verkiezingen van 2015 gebundeld was in V-7, heeft de uitslag van die verkiezingen niet begrepen. Dat zei Ivan Graanoogst, één van de revolutionairen uit 1980 tijdens een druk bezochte lezing in de Congreshal in verband met de herdenking van de staatsgreep van 25 februari 1980.

"In plaats van corruptie te schreeuwen en op het plein te komen en een hoop lelijke dingen te zeggen over mensen die hard werken om ontwikkeling te brengen in dit land, waarom doe je niet wat de uitslag van 2015 heeft gedicteerd?" vroeg Graanoogst zich af. "Je wilt winnen maar je doet niet wat je moet doen: het opheffen van etnische partijen. Het kan en mag niet meer in Suriname. Hef ze op en maak een sterke NDP-2, pas dan kunnen wij battelen, want wat Bouterse doet, kan je met de mensen die jouw partij ondersteunen niet bereiken, maar wel met hard werken, 28 jaren lang."

Volgens hem verschrompelen oppositiepartijen. "Wanneer wij regering Bouterse 3 beginnen, gaan ze automatisch kapot wanneer ze niet doen wat ze moeten doen." De inleider heeft bijna twee uur uitgelegd waarom de staatsgreep is gepleegd, waarbij hij opsomde wat sindsdien tot stand is gebracht. Volgens Graanoogst zijn de aanhoudende kritiek en constante beschuldigingen van corruptie door de oppositie vrij duidelijk. "Bouterse mag niet succesvol zijn, omdat anders de revolutie succesvol zal zijn geweest", zei de spreker.

Graanoogst, adviseur van Bouterse, zei dat de 26 zetels die de NDP in het parlement heeft, niet zullen worden losgelaten. "Je noemt het dictatuur, maar mi gado, toen je 41 had, was je dichtbij dictatuur. Volgens de spreker ziet het ontwikkelingsverhaal van Suriname er totaal anders uit dan de oppositie en critici de gemeenschap willen doen geloven.

De politieke constellatie buiten de NDP, heeft vanaf 1975 totaal geen ontwikkeling gebracht, maar lag voortdurend overhoop, vindt Graanoogst. Van diversificatie en investeringen was volgens hem geen sprake; het land werd slechts draaiende gehouden met ontwikkelingsgeld. "Ze weten alleen te werken met gratis geld. Alles wat we gedaan hebben na februari 1982 is zonder ontwikkelingsgeld tot stand gekomen. Voor ons is stilstaan geen optie. Wij werken gestadig door aan wat wij deze samenleving beloofd hebben."

De inleider concludeert dat het land zich - anders dan vóór de staatsgreep - in elke sector goed heeft ontwikkeld. De militaire leiding stond volgens hem open en heeft steeds het volk betrokken bij de besluitvorming. Het eerste kabinet bestond uit deskundigen van de VHP, NPS, KTPI, PNR en de Volkspartij. Ze waren in staatsorganen vertegenwoordigd.

In samenspraak met veel adviseurs hebben de militairen twee documenten gebruikt bij hun visie over de ontwikkeling van het land. Het eerste is het volkslied, dat volgens Graanoogst veel kracht en waarheid bevat en tegelijkertijd aangeeft wat van elke Surinamer wordt verwacht. Het tweede document is het manifest van de revolutie met belangrijke pijlers die zijn opgenomen in de eerste regeringsverklaring van de staatsgreep.

Graanoogst citeert: 'De toekomst van dit land ligt in onze handen. Stel u in slagorde op om schouder aan schouder met uw regering te arbeiden aan de vernieuwing van dit land. "De opdracht was duidelijk: vernieuw de bestuurlijke, de sociaal-maatschappelijke, sociaal-economische en educatieve orde. Help mee aan de geboorte en de ontwikkeling van de nieuwe Surinaamse mens, dien het volk." Nederland dat volgens Graanoogst als eerste de revolutie welkom heette, mag volgens hem nooit meer iets te betekenen hebben in Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina