Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sranan Folktales slaat vleugels uit

Sranan Folktales slaat vleugels uit

20/02/2020 20:18 - Audry Wajwakana

De short movie 'Xiomara' waarin Alida Neslo (r), Ophelia Dissels (l) en Jamey Reso (niet in beeld) de hoofdrol speelden, is in aanmerking gekomen voor de derde plek van de Audience Choice Award tijdens het Final Girls Berlin Film Festival in Duitsland.

De short movie 'Xiomara' waarin Alida Neslo (r), Ophelia Dissels (l) en Jamey Reso (niet in beeld) de hoofdrol speelden, is in aanmerking gekomen voor de derde plek van de Audience Choice Award tijdens het Final Girls Berlin Film Festival in Duitsland. Foto: collectie Sranan Folktales  

PARAMARIBO - De Surinaamse aflevering ‘Xiomara’ van de Sranan Folktaleswebseries is begin deze maand in de prijzen gevallen tijdens het Final Girls Berlin FilmFestival. In Berlijn, Duitsland werden ruim vijftig short films aan de bezoekers vertoond, die daarna mochten aangeven welke zij de leukste vonden. ‘Xiomara’, die in de categorie ‘Folktales’ werd ingedeeld, eindigde op de derde plaats.

Hoewel de winnaars al op 9 februari bekend zijn gemaakt, is filmmaker Loëlle Monsanto nog steeds in extase als ze over het moment vertelt. "We hadden het niet verwacht, omdat we een heleboel goede films hebben gezien. Ik ben echt blij dat mensen uit een ander land de film leuk vinden", zegt ze enthousiast. Monsanto die momenteel op de Filmacademie voor Kunst in Utrecht, Nederland studeert, was samen met enkele crewleden en vrienden bij het festival in Duitsland.

Sranan Folktales is een groepsinitiatief van de broers Michael en Mitchell Lisse. "Wij zitten allen in de media met camera, video editing en nog meer en de broers wilden iets proberen met films, dat nog niet eerder is gedaan. Ze hebben mij benaderd om short horrorfilms te maken, omdat ik van dat genre houd. Het begon dus echt als een soort oefening", zegt Monsanto lachend.

De eerste episode 'Ricky' werd op 29 november 2016, op Halloween, gelanceerd. De crew kreeg leuke reacties en dat motiveerde om ermee door te gaan. De vijfde tevens laatste aflevering werd in 2019 gemaakt en die is naar verschillende internationale filmfestivals gestuurd. 'Xiomara' is de vijfde aflevering van de Sranan Folktales-webseries. In deze episode woont Xiomara, gespeeld door Ophelia Dissels, bij haar grootmoeder (Alida Neslo), die eigenlijk een azima is.

Haar kleindochter vindt het leuk jongens te ontmoeten op de datingapp 'Vinder'. Maar die jongens zijn eigenlijk geen vriendjes voor haar, maar voedsel voor oma. Als ze met Mitchell (Jamey Reso) thuis komt, blijkt oma nogal kieskeurig wat valt af te leiden uit haar opmerking met een ontevreden gezicht aan het einde van de film: "A no ala meti na bun meti", spuugt en vervolgt: "waardeloos".

De film werd geselecteerd om vertoond te worden bij het Final Girls Berlin Film Festival in Duitsland en het Caribbean Tales International Film Festival in Toronto, Canada. Final Girls Berlin Film Festival toont horrorfilms die worden geregisseerd, geschreven of geproduceerd door vrouwen en niet-binaire filmmakers.

"We zijn echt blij dat de film goed in de smaak is gevallen bij de bezoekers, want onze film was ook de enige, van allemaal die ik heb gezien, met een full black cast. Dat vond ik het meest indrukwekkend. We hebben hiermee een stuk Surinaamse cultuur aan het publiek gepresenteerd", zegt Monsanto.

Met haar studeren nog twee andere crewleden van Sranan Folktales in Nederland. Mitchell Lisse (assistant director) studeert fotografie op de Hogeschool voor Kunst in Den Haag en Giorgio de la Fuente, die de director of photography van de laatste aflevering was, studeert op de Filmacademie van Amsterdam.

"Door eigen films te maken leren we beter te worden, maar op een gegeven moment hadden we behoefte om onszelf te ontwikkelen door een opleiding te gaan volgen. Na deze opleiding keren we terug om daarna weer goede Surinaamse producties neer te zetten en door te gaan met Sranan Folktales", belooft Monsanto.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina