Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mathoera hekelt vertekend beeld criminaliteitscijfers

Mathoera hekelt vertekend beeld criminaliteitscijfers

20/02/2020 08:53 - Wilfred Leeuwin

Volgens oud-politiecommissaris Krishna Hussainali-Mathoera is de situatie  zorgelijk omdat veel burgers geen aangifte meer doen.

Volgens oud-politiecommissaris Krishna Hussainali-Mathoera is de situatie zorgelijk omdat veel burgers geen aangifte meer doen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Niemand heeft er baat bij wanneer politiek wordt bedreven met het toenemende gevoel van onveiligheid in de samenleving. Dat zegt assembleelid en oud-politiecommissaris Krishna Mathoera. Zij vindt het tijd dat de regering kijkt naar de integrale aanpak van de criminaliteit, nu er in december 2019 en januari 2020 sprake is geweest van een schrikbarende toename van het aantal gekwalificeerde diefstallen, inbraken, berovingen en overvallen.

Die aanpak zou voor een deel moeten bestaan uit forse investeringen in de criminaliteitsbestrijding. Wat de regering ook besluit, het zal een preventieve werking moeten hebben. De politie zal zichtbaarder moeten zijn in vooral buurten die er bekend om staan dat ze geliefd zijn bij criminelen.

Tussen 3 december 2019 en 6 februari dit jaar is meer dan honderd keer per week aangifte gedaan inbraak. Uitgaand van een gemiddelde schade van SRD 10.000 per inbraak, schat zij de schade die burgers lijden zeker SRD 1 miljoen per week. 

"Het gaat niet alleen om wat de mensen meteen kwijtraken aan waarde. De werkelijke schade ligt veel hoger wanneer mensen opnieuw hun spullen moeten aanschaffen, reparaties moeten doen aan wat is vernield en aan het aanschaffen van een alarmsysteem. Daarbij komen nog de schrik, de traumatische ervaring en de vrees op herhaling." 

Volgens de politica is de situatie erg zorgelijk omdat veel burgers het "zinloos" vinden om aangifte te doen, aangezien er vaak niets meer van de politie wordt gehoord. Dat volgens recente cijfers van het Korps Politie Suriname 2019 in relatie met de jaren daarvoor een "veiliger jaar" is geweest, geeft volgens het assembleelid "een behoorlijk vertekend beeld".

Ze verwijst naar voormalig korpschef Humphrey Tjin Liep Sjie die in 2019 heeft toegegeven te twijfelen aan de gepubliceerde cijfers. Hij heeft voorgesteld dat een onafhankelijke instantie wordt belast met het verzamelen van gegevens en onderzoek doet naar aangiftebereidheid. Het assembleelid weet ook dat niet van alle aangiftes een proces-verbaal wordt opgemaakt, terwijl dat de enige bron is waarvan de cijfers worden afgeleid.

Volgens Mathoera wordt veiligheid niet slechts objectief, maar ook subjectief gemeten. "Wanneer in een bepaalde woonbuurt of straat er in een week een paar inbraken hebben plaatsgevonden, gaat in die omgeving het gevoel van veiligheid meteen drastisch omlaag en het onveilig gevoel neemt toe. Daar kunnen cijfers geen verandering in brengen. Dat kan wel wanneer de politie meer zichtbaar wordt."

Ook buurtonderzoek en gesprekken met buurtbewoners noemt ze belangrijk. Zo kan simpele informatie over een bepaalde vreemde auto die vaker in de buurt wordt gezien al een behoorlijke hulp zijn. "Op die manier kunnen mogelijke daders in beeld worden gebracht. Al deze dingen zorgen voor een veilig gevoel en niet slechts cijfers die totaal niet stroken met de realiteit", aldus Mathoera.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina