Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Huisartsen rijden geen scheve schaats’

‘Huisartsen rijden geen scheve schaats’

20/02/2020 16:54 - Aidy Pinas

Het SZF wil de Spoedpost van het Sint Vincentius Ziekenhuis transformeren naar een huisartsenpost.

Het SZF wil de Spoedpost van het Sint Vincentius Ziekenhuis transformeren naar een huisartsenpost. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Huisartsen rijden geen scheve schaats!” Dat stelt Mukesh Simbhoedatpanday, voorzitter van de sectie huisartsen van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), in gesprek met de Ware Tijd. Hij heeft in de media begrepen dat de toeloop bij de huisartsenposten van het Staatsziekenfonds (SZF) vragen oproept.

HAP-coördinator Humphrey Hasrat, zei eerder tegen de Ware Tijd, dat sommige personen zich al vóór zes uur 's avonds aanmelden bij de huisartsenposten, terwijl die pas om zeven uur 's avonds opengaan. Hij stelt dat nagegaan moet worden waaraan dit ligt: doen de mensen dit bewust of omdat er om zes uur 's avonds geen huisarts meer bereikbaar is?

Volgens Hasrat moet een huisarts vijf ochtenden en vijf middagen per week werken, maar Simbhoedatpanday zegt dat dit niet klopt. Ze zijn verplicht wekelijks vijf ochtenden en drie middagen te werken en voor zover hij weet houden zij zich daaraan. De VMS-topper spreekt ook tegen dat het door de komst van de HAP's minder druk zou zijn bij de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De twee SZF-huisartsenposten - één in het centrum en de tweede te Sophia's Lust - staan onder beheer van de stichting Staatsziekenfonds (SZF). Er is onlangs gesproken met het Sint Vincentius Ziekenhuis om zijn spoedpost om te zetten in HAP. De Vereniging van Medici ziet dat als "een slinkse manier" van het SZF om zich taken toe te eigenen die buiten zijn bevoegdheid vallen. Er is hier sprake van oneerlijke concurrentie, meent de belangenorganisatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina