Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Coronavirus vereist strikter grensbeleid

Coronavirus vereist strikter grensbeleid

20/02/2020 18:36 - Aidy Pinas

Lichaamstemperatuur wordt gemeten op een luchthaven.

Lichaamstemperatuur wordt gemeten op een luchthaven. Foto: Getty Images  

PARAMARIBO - De uitbraak van het coronavirus eist een strikter grensbeleid. De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) houdt de ontwikkelingen nauw in de gaten. De artsen richten zich daarbij vooral op het grensbeleid van Suriname. Ze hebben gesproken met de directeur van Volksgezondheid die hen heeft gezegd dat het huidige grensbeleid een politiek besluit is.

Het ministerie zegt wel een plan klaar te hebben voor de aanpak van zaken en om import van het virus zoveel mogelijk te beperken, maar er is meer dan dat nodig, vindt de VMS, die de . Internistenkring (IK) heeft verzocht om zijn standpunt rond de ontwikkeling van het virus te laten weten.

Deze zienswijze is belangrijk omdat het orgaan een voorname schakel is bij de diagnostiek, behandeling en maatregelen voor preventie bij virale infecties. De IK vindt dat er alles aan gedaan moet worden om de gezondheidszorg in Suriname niet verder te belasten of te ontwrichten. Een strikter grensbeleid lijkt raadzaam.

De Internistenkring vindt ook dat ingezetenen die minder dan veertien dagen geleden in China hebben vertoefd niet naar Suriname moeten afreizen. Deze personen zouden verplicht in quarantaine moeten, waardoor het land minder risico loopt op besmetting, verspreiding en uitbraak. 

Het virus vormt volgens berichten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een ernstige dreiging voor zowel China, waar de uitbraak heeft plaatsgevonden, als voor de rest van de wereld. Ook Suriname moet zich schrap zetten en zoveel mogelijk voorzorgmaatregelen treffen, aangezien er regelmatig personen uit China naar Paramaribo afreizen.

Het virus, officieel omgedoopt tot covid-19, werd begin december 2019 ontdekt in de Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei. Er zijn tot nu toe rond de tweeduizend mensen aan overleden, van wie vrijwel iedereen in het land van oorsprong. In China zijn tegen de 45.000 mensen met het virus besmet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina