Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Falend toezicht in ouderenzorg

Seminar legt falend toezicht in ouderenzorg bloot

19/02/2020 08:33 - Naomi Hoever

Deelnemers aan het seminar over het toezicht in de ouderenzorg.

Deelnemers aan het seminar over het toezicht in de ouderenzorg. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Er is heel veel mis met de ouderenzorg in Suriname.” Tot deze conclusie komt Irish Verwey, een van de initiatiefnemers van ‘We support’, een groep die zich richt op oplossing van de misstanden binnen de zorg voor seniorenburgers. Er was dinsdag een seminar over het toezicht in de ouderenzorg.

Het idee is ontstaan na een voorval in augustus waarbij de bejaarde Alphons Engelhart, voor wie thuiszorg was ingehuurd, 's avonds thuis overleed nadat hij was gevallen. De zorgverlener die bij hem was, heeft geprobeerd om met een overhemd het bloed te stelpen uit een barstwond aan het hoofd van zijn cliënt. Hij zocht pas in de ochtend hulp, toen bleek dat de man niet meer bewoog. Later bleek dat de zorgverlener een ex-verslaafde bouwvakker was.

Lydia en Jane, dochters van de overleden Engelhart, waren op het seminar aanwezig. Ze zijn niet te spreken over de manier waarop de zaak rond hun vader is afgehandeld. Ze hebben de stoep van het ministerie van Volksgezondheid platgelopen en werden van het kastje naar de muur gestuurd.

Uiteindelijk zijn zij verwezen naar het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting dat hen op zijn beurt weer naar Volksgezondheid stuurde. De dames bleven mailtjes versturen naar de desbetreffende verantwoordelijken. Dit resulteerde er uiteindelijk in dat het ministerie de bevoegdheid van de betreffende thuiszorgorganisatie heeft ingetrokken.

Van de politie hebben de dames Engelhart nog niet gehoord wat het onderzoek heeft uitgewezen. Gezien deze verwikkelingen blijft Verwey erop hameren dat het toezicht beter moet. Volgens haar leidt falend toezicht tot falende zorg.

De directeur van Huize Prinses Margriet, Letitia Wasberg stelt dat er geen wet op thuiszorg is. Volgens haar moet er één keer per kwartaal een inspectie plaatsvinden door het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie is voor het laatst twee jaar geleden bij haar instelling langs geweest.

Alle thuiszorginstellingen moeten geregistreerd staan bij het ministerie, dat erop moet toezien dat er gewerkt wordt met bevoegd gekwalificeerd personeel, maar in de praktijk is er geen controle. Naar aanleiding van het voorval van Engelhart hebben de participanten aan het seminar in groepsverband monologen geschreven.

Een groep ging in de rol van politie-inspecteur, een andere groep in die van de verzorger, anderen verbeeldden de dochters. Andere deelnemers kropen in de huid van de directeur van het thuiszorgbureau en medewerkers van de Inspectie Verpleegkundige en Verzorgende Beroepen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina