Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Foute' agenten betuigen spijt voor rechter

'Foute' agenten betuigen spijt voor rechter

19/02/2020 23:19

'Foute' agenten betuigen spijt voor rechter

 

PARAMARIBO - "Er is een fout gemaakt. We hebben spijt en vragen u een kans", zeiden de politieagenten Rondinello P. en Ricardo A. dinsdag tegen rechter Duncan Nanhoe. Op 3 augustus hebben ze een Nigeriaan geld gevraagd. In ruil daarvoor zouden ze de man niet mishandelen op het politiebureau en afzien van een zaak tegen hem.

De Nigeriaan verklaarde eerder dat de agenten vijfhonderd euro hadden gevraagd. Dat vond hij teveel; hij gaf hen uiteindelijk tweehonderd euro. Rondinello P. deelde het geld met Ricardo A. en een militair die samen met hen surveilleerde. De drie mannen zijn eerder in vrijheid gesteld en de militair wordt niet verder vervolgd. Officier van justitie Reshna Jhinkoe acht het feit bewezen en heeft daarom een straf van zes maanden waarvan vier voorwaardelijk geëist tegen beide politiemannen.

De advocaten Maureen Nibte, Oscar Koulen en Chandra Algoe, die de verdachten bijstaan, hebben de rechter gevraagd om niet mee te gaan met de eis van de officier van justitie. Ze wijzen erop dat de zaak eerder is ingetrokken door de benadeelde en dus niet verder behandeld hoeft te worden. De rechter doet op 1 april uitspraak.

De Nigeriaan verklaarde dat hij voor bellen in het verkeer was aangehouden door het drietal. Hem is daarvoor een boete van SRD 750 opgelegd, maar hij weigerde die te betalen. Toen bleek dat de man vijfduizend euro en 170 US dollar bij zich had, wilden de drie wetsdienaren de herkomst van het geld weten.

"Ik vertelde ze dat ik zakenman ben en dat het niet strafbaar is om dit bedrag op zak te hebben, maar ze bleven erop aandringen dat ik ze moest zeggen vanwaar ik zoveel geld heb." De buitenlander verklaarde verder dat hij de politieagenten en de militair onder dwang moest meenemen naar zijn woning.

Het huis is volgens zijn verklaring helemaal overhoop gehaald, terwijl er geen  huiszoekingsbevel was. De militair zou daarbij een mobiele telefoon met belangrijke gegevens hebben meegenomen. Dit leidde tot ernstige woede bij de Nigeriaan, die besloot aangifte te doen tegen het drietal.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina