Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Minderheid horen

COMMENTAAR: Minderheid horen

18/02/2020 12:00

COMMENTAAR: Minderheid horen

 

DEMOCRATIE IS EEN mooi gegeven. En hoewel sommige groepen democratie interpreteren als: 'de meerderheid bepaalt', is het gezegde dat Thomas Jefferson al in 1803 introduceerde nog steeds valide: ja, de meerderheid maakt de dienst voor een groot deel uit. Maar de minderheid heeft dezelfde rechten als de meerderheid en daar moet redelijkerwijs naar geluisterd worden.

Met de protestmanifestatie maandag is opnieuw duidelijk een teken gegeven dat er iets aan de hand is. Dat een deel van het volk zich ongerust maakt om zaken die spelen. En daar heeft het ook het recht toe. Toch verzandt de discussie in een gehaal en getrek over het aantal aanwezige protesterenden.

Tijdens de persconferentie over de kasreserve op 7 februari liet de president al vrij onverschillig doorschemeren dat de mensen hun ding maar moeten doen en dat hij en zijn NDP een nog grotere massa op de been zullen brengen. Dat geeft van tevoren al de toon aan: naar een kleine groep wordt niet geluisterd. We kunnen dan gaan discussiëren over wat klein is en wat groot , maar dan gaan we voorbij aan de essentie van deze protestmanifestatie.

Het punt is dat deze groep mensen een bepaalde boodschap wil overbrengen aan de regering. En dat is dat zij zich zorgen maakt om wat er allemaal gebeurt. Het land en ook het beleid mag zich gelukkig prijzen met deze mensen die nadenken en analyseren dat wat nu gebeurt desastreuze gevolgen zal hebben voor het land.

Leiders - en dat geldt niet alleen voor de huidige machthebbers - laten zich vaak omringen door mensen die hen napraten. Wat de leider zegt is goed en tegenspraak wordt soms uit angst voor represaille niet gegeven. En hoewel de huidige regeringsleiders oogkleppen op moeten hebben om te denken dat het goed gaat, is dit de gelegenheid om het tegengeluid aan te horen en er wat mee te doen.

Voor de leiders van het protest geldt ook dat verantwoordelijkheid nemen voor een protest meer is dan mensen op de been brengen. Het is de mensen een zekere boodschap meegeven. Nu klonk het vooral alsof de verschillende leiders verschillende boodschappen hebben en niemand een eenduidig plan van aanpak heeft.

Van sommigen moet de regering weg, anderen willen lagere prijzen en weer een ander dreef vooral de spot met de uitspraken van de president. En hoewel dat allemaal wel bijkomende zaken zijn die besproken kunnen worden, is het van belang de hoofdmoot niet te vergeten. Nu hebben de mensen een dag geprotesteerd en wat dan verder?

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina