Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Suriname' heeft veel weg van 'The Godfather'

Acteur Cyriel Guds: 'Suriname' heeft veel weg van 'The Godfather'

18/02/2020 21:37 - Stuart Rahan

Cyriel Guds als de gangster Steven, neef van Winston Righter die president van Suriname wil worden.

Cyriel Guds als de gangster Steven, neef van Winston Righter die president van Suriname wil worden. Foto: Stuart Rahan  

AMSTERDAM - “Ik vergelijk de film ‘Suriname’ met ‘The Godfather’. Als je moet stelen, steel van de beste”, reageert acteur Cyriel Guds over zijn rol in de nieuwste film ‘Suriname’. De goedlachse acteur staat altijd klaar voor een praatje met een focus op een grootse carrière in het walhalla van de filmindustrie: Hollywood. Hij speelt de hoofdrol in de film ‘Suriname’, die zaterdag in première is gegaan in de Nederlandse bioscopen.

Guds werd bekend van zijn rol als Driss in de Nederlandse theaterbewerking van de film 'Untouchables'. In de film 'Suriname' speelt Guds de rol van Steven, een neef van Winston Righter (Rodney Lam) die een gooi wil doen naar het presidentschap van Suriname. Zelf is Steven tegen wil en dank in de gangsterwereld terechtgekomen, waar hij niet voor vol wordt aangezien. Hij moet veel uitdagingen weerstaan. De kruik gaat te water tot hij barst en dat is precies wat hem overkomt in de film.

De rol van Steven kreeg Guds geheel onverwachts. Via zijn acteurcoach werd hem gevraagd voor een auditie. Hij had weinig bedenktijd: drie weken later zat hij met de hele crew in het vliegtuig op weg naar Suriname voor de opnamen. In die drie weken heeft hij zich de rol van Steven eigen gemaakt. "Ik ben niet een in Suriname geboren Surinamer. Ik wilde dus niet zomaar raar praten. Ik heb met Srananmans gesproken, veel naar Sranan poku geluisterd. Ik heb me opengesteld om me dat stukje cultuur nog meer eigen te maken. Lachen om mijn typisch Surinaamse accent is niet mijn grootste zorg geweest, maar dat de Surinamers het zouden geloven."

En of dat gelukt is bewijst de film, maar in het interview werd hij niet betrapt op een geaffecteerd Surinaams accent. "Voor mij moet de Srananman die naar die film kijkt kunnen zeggen: Ay, mi sabi a man disi. Dit is een bekende persoon. Niet één die zich als een Surinamer voordoet. Ik wilde niet voor de camera staan en onzeker zijn over mijn uitspraken. Een film die 'Suriname' heet, daar verwacht het Surinaamse publiek wel wat van." Op de vraag of het personage Steven ook lijkt op de persoon Guds zegt hij: "Op het gebied van de liefde staat het ver van mij af, maar qua gezelligheid komt het personage Steven redelijk in de buurt."

Suriname the movie

Wanneer Winston Righter besluit zich verkiesbaar te stellen voor het Surinaamse presidentschap, wordt hij geconfronteerd met zijn criminele verleden. Een schaakspel breekt los als hij de strijd aangaat met justitie en de onderwereld. Het is een spannend en indrukwekkend misdaaddrama. Righter is een man met een duister verleden. Hij heeft zich van succesvolle zakenman opgewerkt tot minister in Suriname maar zijn honger naar macht lijkt niet te stillen. Tegelijkertijd probeert hij zijn vrouw Femke (Liza Sips), die van hem vervreemd is, te bewijzen dat hij veranderd is.

'Suriname' is een meeslepend verhaal over de gevolgen van machtsblokken, corruptie en grote ego's. De huidige politieke chaos van Suriname zou de referentie kunnen zijn. Er zijn van die momenten dat wanneer een kans zich voordoet, je daar geen 'nee' tegen kunt zeggen. Dat was precies het geval met de film 'Suriname'. Een goed script, de juiste cast en de unieke locatie: Suriname. Niet alleen uniek vanwege de prachtige landschappen, maar ook omdat Suriname het geboorteland is van producers Rodney Leysner en Rodney Lam. Samen met Pathé bioscopen hebben zij voor het eerst zo'n grote Surinaamse productie in Nederland gemaakt.

In de film speelt Jetty Mathurin de rol van keiharde Ma Jot. Opgegroeid in een criminele familie, heeft zij zich omhoog gewerkt. Ma Jot is hard, meedogenloos maar ook berekenend waardoor ze anderen vaak een paar stappen voor is. De andere rollen worden gespeeld door Joost Dowib (Virgil), Fajah Lourens (Nadia), Rosita Dameri (Cleo) en Rodney Glunder (Guno).

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina