Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grote plannen voor binnenlandse ondernemers

ABI heeft grootse plannen voor binnenlandse ondernemers

18/02/2020 08:06 - Jason Pinas

ABI heeft afspraken met de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht voor samenwerking bij de ontwikkeling van bosbijproducten. ABI-voorzitter George Lazo (r) en toenmalig SBB-directeur Jerry A-Kum (l) bezegelden de overeenkomst in augustus 2019 met een handdruk.

ABI heeft afspraken met de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht voor samenwerking bij de ontwikkeling van bosbijproducten. ABI-voorzitter George Lazo (r) en toenmalig SBB-directeur Jerry A-Kum (l) bezegelden de overeenkomst in augustus 2019 met een handdruk. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI), wil zich in de komende periode meer inzetten voor de ontwikkeling van ondernemers in het binnenland. Vooral structuur en goede onderlinge organisatie van de verschillende groepen moeten daarbij beter in lijn worden gebracht.

George Lazo, voorzitter van de organisatie, wijst erop dat er momenteel veel mensen in het binnenland activiteiten ontplooien. Echter, deze zaken dragen niet bij aan gegarandeerde en verhoogde inkomsten. Het doel van ABI is daarom om deze mensen lid te maken van de associatie waardoor ze verzekerd zijn van de afzet van hun producten.

Het overkoepelend orgaan zal op haar beurt op zoek gaan naar partners in binnen- en buitenland die kunnen investeren in de verschillende ondernemingsvormen van de binnenlandbewoners. Het streven is om zoveel mogelijk halffabricaten en eindproducten te produceren omdat daarmee volgens de voorzitter veel meer te verdienen valt.

Lazo: "we richten ons eigenlijk op de hele keten van ondernemerschap. Vanaf iemand die alleen iets kan produceren, tot grotere bedrijven." Hij stelt dat zijn organisatie meer een faciliterende rol wil vervullen naar de ondernemers toe. De voorzitter zegt dat de associatie nu onderzoekt hoe groot de vraag is naar de producten die al worden geproduceerd in de verschillende delen van het binnenland.

"We moeten onszelf organiseren, maar tegelijkertijd ook kijken naar wie belangstelling heeft voor wat wij maken." Lazo noemt als voorbeeld kunstwerken die op grote schaal geëxporteerd kunnen worden. Daarnaast kijkt zijn organisatie ook naar afnemers van consumptieve goederen.

"Nu het awaratijd is kunnen we awarasap leveren. Maar je kan er ook olie van maken. Dit is slechts een klein deel van projecten die we systematisch kunnen uitvoeren," merkt hij op. Echter, de financiering van deze plannen blijft volgens Lazo een grote uitdaging. Dit is een van de voornaamste redenen waarom ABI sinds de oprichting in 2005 geen grote successen heeft geboekt.

In het begin hebben meer dan twintig bedrijven zich aangesloten die zich terugtrokken omdat de associatie niet veel activiteiten kon ontplooien. Lazo onderstreept dat het moeilijk is om investeerders te vinden voor de projecten, omdat de ondernemers in het binnenland geen titel hebben op de gronden.

"Dat is een heikel punt. Zolang dat niet geregeld is hebben we een probleem omdat het moeilijk is om financiering te vinden bij de banken of andere partners omdat ze zoeken naar zekerheid." De ABI wil daarom ondersteuning zoeken bij de Newmont Suriname en Rosebel Goldmines. Indien deze multinationals meewerken kan de organisatie haar doelen sneller bereiken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina