Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Live blog: Protestdemonstratie Onafhankelijkheidsplein

Live blog: Protestdemonstratie Onafhankelijkheidsplein

17/02/2020 09:29 - Van onze redactie

Live blog: Protestdemonstratie Onafhankelijkheidsplein

De boodschap is duidelijk: 'Weg met deze 'roverheid'!' Foto: dWT  

PARAMARIBO - Maandag 17 februari vindt er een protestdemonstratie plaats op het Onafhankelijkheidsplein. Het initiatief is genomen door Stephano 'Pakittow' Biervliet. "Bouta (president Desi Bouterse, ... red.) deugt niet en moet weg. Alles gaat mis", verklaarde hij het doel achter de protestdemonstratie. De Ware Tijd volgt de ontwikkelingen op de voet en brengt u een up-to-date verslag.

13:07 uur

Deze blog wordt afgesloten.

Guilliano Zaalman (voorzitter inheems platform Esav): "Unu no de dyaso zomaar. Unu de bezig fu feti a leti fu den ingi tapu unu werkterrein. Unu dyaso fu seni wan signaal gi a regering. Owktu unu ini a binnenland e lijden eronder. Den man e ondermijn a traditioneel gezag. A sani dati no kan. A deadline fu a Kaliña- nanga Lokono-vonnis no wan moeiti no meki. Den man e kon nanga wan model fu teki wan wet terwijl ala sani regel k'ba."

 

Asha Mungra (Unie van Surinaamse Vrouwen): "Het is heel belangrijk dat we er vandaag zijn, omdat elke dag dat dit wanbeleid wordt voortgezet, we dieper in de afgrond raken. We gaan onomkeerbare situaties krijgen. De staatskas is leeg, onze nationale reserve is leeg, nu is men bezig te stelen van de spaargelden van het volk. Er is nergens meer geld. We krijgen een situatie net als Venezuela, waarbij we gewoon geen geld hebben. En men gaat door. Er is constant misleiding."

 

Onderwijzeres Parker: "Ik ben moe van het falende beleid. Ik ervaar het in mijn zak. Ik kan minder kopen, minder doen, minder bewegen. Het wordt steeds erger, het wordt nijpender. Zo kan het niet door blijven gaan toch?"

Ook Parker deinst niet terug voor eventuele maatregelen van Onderwijsminister Lilian Ferrier. "Ze kan liever naar haar eigen kind kijken. Ze zou zich diep moeten schamen om een uitspraak te doen naar de leerkrachten toe. Shame on her!"

Bang is Parker in elk geval niet: "Waarvoor moet ik bang zijn? Als God me dat werk heeft gegeven ... de persoon die me het werk wil ontnemen, die moet bang zijn ... voor mij. Ik heb het niet gratis gehad, ik heb ervoor gestudeerd."

 

Leerkracht Dinmohamed: "Ik voel het in mijn buik. Mijn geld is weg. Het heeft geen waarde."

Over de dreiging van de minister dat er disciplinaire maatregelen volgen, maakt ze zich niet druk: "We wachten erop. Gaat ze het hele land ontslaan? We zijn bereid te vechten. Dat bewijst deze opkomst."

 

Bianca Hight, fervente NDP'er, trok in paars shirt naar het plein. Ze noemt 'Bouta' (president Desi Bouterse, ... red.) haar vader. "En efu mi papa abi dek'ati dan mi musu abi en tu toch. Ik ben alleen hier." Ze vindt dat de samenleving de handen uit de mouwen moet steken. "Mi e wroko, te yu e wroko yu e nyan. Mi e prani. Mi a no wan lesi nengre vrouw. Efu ala sma dwen sani ow go. Unu no e zinke, unu no e verdrinke. Meki den wakti 25 mei dan den kan beslis san e p'sa. A menigte disi no e tel gi mi, a smara! Plus wan lo Judas de nan den mindri, verraders!"

 

Gordon Mana staat met een bord waarop staat geschreven 'Bouta no e gwe'. Gevraagd over zijn boodschap zegt hij: "A man na a president fu a kondre, a man du bun sani gi a kondre. A man meki wan tu blunder, ma dati na p'kin tori. A man o herstel. Mi abi a bribi dati ow kon bun baka!"

 

Bisschop Choennie:

"Ik ben komen protesteren, want dit is een dieptepunt. Voor een derde keer is de deviezenreserve van het land op. Het is onvoorstelbaar. Dit is echt wanbeleid. Maar ik protesteer ook tegen het volk, het volk dat dit heeft toegelaten, want het volk heeft de NDP zo een meerderheid gegeven. Het volk moet het dus weer corrigeren."

 

Georgine Pardjo:

"Ik ben hier om het volk te ondersteunen. Het is echt voelbaar in het land. Het is niet te doen. Ik moet toveren om uit te komen."

 

Cedric van Samson:

"Ongeacht yu ras, yu etniciteit, yu geloof, yu seksuele oriëntatie, yu partij, winsi yu na NDP'er, yu dya tu, want alasma e firi en. San start leki wan bluf: wan seniorenburger ben bluf wan yongu boi. Luku, wi abi ala lespeki gi bigisma, ma yu musu sabi wan sani, te yu e taki je investeert in de jeugd, dan moet je respect hebben voor de jeugd en luisteren naar de jeugd. Te a volk e aksi pe mi moni de dan yu no musu kon leg unu wan lo tralalalala uit. Nanga a opkomst disi mi wan taigi a president: Don't push a peaceful man to far! President efu yu na wan democraat, luku a opkomst: yu no abi fu wakti te nanga 26 mei, ef yu no man kon leg unu uit pe a moni de, unu wani yere no wan loslosi, no wan borbori, libi a sturu dan yu waka gwe!"

 

12:18 uur

Jongere Pertjajah Luhur: "Deze president heeft beloofd een kruistocht tegen corruptie. Integendeel, den man e omarm corruptie. Dat moet nu stoppen. Wi e aksi a president pe a moni de, a man e kon taigi unu tralalalala. Is dat een volkspresident? Wel president Bouterse, trafasi no de, Bouta musu gwe. Dit is een rechtvaardige strijd, een strijd tegen armoede en corruptie. Een ieder die het volk heeft benadeeld, wij gaan jullie opsluiten."

 

12:11uur

Donnegy Liesdek (PVP): "Mi no ben wani dya mi na wan fu den sma san ben taki 'no, a sani disi na nonsens'. Ma mi e sari, mi e krey. Mi na wan leerkracht tu. Mi voorzitter (Reshma Mangre, ... red.) sidon drape, yu kan aksi en, mi no ben wani de dya. Ma a sani san misi Ferrier du, a meki mi atibron. No no no, dati no e go. Yu no e kon poti mi onder druk dati mi no mag dya. Tu verkiezing k'ba mi stem NDP en mi e taki en. Da mi e krey, mi e sari fa mi Sranangron e fadon. No a no kan! Corruptie in Suriname, vriendjespolitiek, geldverspilling ... ik hoef niet door te gaan. Er moet een nieuwe wind gaan waaien in Suriname. Wan nyun winti musu wai, wan kowru winti musu wai a temeku, a hebi, a musu gwe! Mi no e taki negatief fu NDP. Mi no kon fu kosi den. A enige san mi e taki: 'Srananman, meki unu ai opo. Efu now unu no e syi, dan unu o tan breni!'"

 

12:06 uur

Een inheemse burger: "Yu tya prati kon tussen ingi, a Tucayana yu tya splitsing, ma unu dya no e frede. Yu mag sabi dati. A sari. Yu misbruik unu altijd, ma tide unu leki ingi e taigi yu unu no wani yu moro!"

 

12:04 uur

SPA-vertegenwoordiger Robles: "Ik ben blij ... ik ben blij omdat ik weet dat geen van jullie betaald is geworden om hier te zijn. Geen van jullie is met een gecharterde bus naar hier gekomen. Geen van jullie is eten en drinken beloofd na de manifestatie. Jullie zijn allemaal op eigen kracht hier, met jullie eigen geld."

 

12:01 uur

Anthony Wong (Algemene Aannemersvereniging): "Ik ben blij jullie allemaal hier te zien. Eerlijk gezegd, ik had het niet zo groot verwacht. Maar ik ben trots op jullie Surinamers die hier zijn om voor hun eigen belang op te komen Als je niet voor jouw eigen belangen opkomt, gaat er niets gebeuren. Voor mij is het niet: 'weg regering, weg NDP', al hou ik niet van ze, al wil ik ze niet. Ik zie het als een duidelijk signaal van ontevredenheid. We maken ons zorgen om de financieel-economische situatie in ons land. Het regardeert ons allemaal. Deze regering weet één ding: Ze weet hoe ze structureel het financieel-economisch beleid kapot moet maken, ze weet hoe ze structureel alle controlemechanismen en instituten kapot moet maken. Daarom nooit meer!"

 

11:54 uur

DA '91-vertegenwoordigster: "Tralala, wat voor nonsens is dat? Wij willen vechten voor onze toekomst. Wij, de jongeren van Suriname willen eerlijk bestuur, transparant bestuur en verantwoordelijke leiders. Wij willen een stabiele koers. Wij willen vanaf vandaag dat meneer Hoefdraad (minister van Financiën, ... red.) zijn functie neerlegt of weg wordt gestuurd!"

 

11:48 uur

NPS-vertegenwoordiger: "Soso Srananman nanga uma knapu dya: Desiré Delano Bouterse nanga en kabinet a sani sari! A sani disi no kan go so doro. Laat het duidelijk zijn dat het volk vandaag hier aanwezig is om een signaal te geven. Efu Desi Bouterse nanga en kabinet abi wan yeye dat zij terstond zichzelf demissionair verklaren. Wij blijven erbij dat deze regering naar huis moet, maar we geven ze de ruimte om de komende drie maanden alle documenten voor ons klaar te leggen zodat wij als Surinaams volk weten wat er met ons geld is gebeurd."

 

11:45 uur

Maisha Neus (Strei!): "Vandaag is een echte revolutie. Elke revolutie begint bij het volk. De mensen die vandaag niet hier kunnen zijn omdat hun werkgever hen dat heeft verboden, draag ik een warm hart toe. We staan hier namens hen. De staatskasroof, de vriendjespolitiek, de corruptie, is klaar na vandaag. Ik ben trots op jullie Suriname. Altijd zegt men, 'Surinamers hebben geen eenheid', maar wat ik vandaag zie hebben we wel eenheid!"

Over 25 mei: "We staan aan de vooravond van de belangrijkste verkiezingen in de geschiedenis van Suriname. Het maakt niet uit op wie je stemt, maar alsjeblieft, niet-stemmers en zwevende kiezers, alsjeblieft, go stem meki den man dya gwe!"

 

11:41 uur

Priscilla 'Pukusjani' Dawsa: "Unu no weri moro. Den kon singi 'There is a brown girl in the ring tralala'. Wel, a brown girl, mi, de ini a ring. Mi kon taigi den taki: 'dada, ga naar je huis. Unu weri!' Ik ben zes uur uit huis gegaan. Eerste presi pe mi syi skowtu na DNA. Nownowde unu na bubulaas. Nownowde den e frede unu. Ma 25 mei den o abi unu fanowdu. Mi breiti dati unu dya tide. Stem bewust!"

 

11:30 uur

Donovan Grep (PWB): "A probleem disi yu no man los op ini siksi mun, yu no man los en op ini wan yari, yu no man los en op ini tu yari, yu no man los en op ini drie yari. Het is een proces, dat ingezet zal moeten worden. Daarom mi e aksi ala den yongu wan fu kraka den srefi fu sorgu dati te den o go kisi den politiek leider dat den stem bewust. Mi no o taigi yu fu stem NDP of NPS of VHP. Yu go na skoro."

Hij bleef ook stilstaan bij het feit dat vakbondsleider Armand Zunder is gepolst als governor van de Centrale Bank van Suriname. "Het moet duidelijk zijn dat er vakbondsleiders zijn san e meen en nanga den wrokoman. Maar yu abi vakbondsleiders san e seri wrokoman. We hebben geen boodschap voor ze. Ik zeg blijf gewoon in de vakbeweging." Tegen de regering zei hij: "Als je denkt dat je mensen gaat omkopen om governor te worden, vergeet het! Er zijn nog integere vakbondsleiders."

 

11:23 uur

Amanda Sheombar van de Actiegroep Bezorgde burgers van Suriname: "Jullie zijn geweldig! Ik denk dat niemand dit had verwacht. Wat er gebeurt met ons klopt niet. Wanbeleid van alle kanten. Pe unu moni de? Wij willen goed beleid. Wij zijn pro-Suriname, pro-goed beleid, stem dit beleid (van de regering-Bouterse/Adhin, ... red.) weg, want dit kan niet langer."

 

11:16 uur

BvL/ALS-voorzitter Reshma Mangre: "Dit volk heeft vandaag bewezen niet bang te zijn voor intimidatie. Dit volk heeft bewezen dat het niet goed gaat in het land. Wanneer er niet naar ons wordt geluisterd, moeten we protesteren. Het is ons recht. En zeker de leraren: 'We are fighters!' De geschiedenis heeft het bewezen. Leraren hebben altijd in de voorhoede gestaan in de strijd."

Over de disciplinaire maatregelen die het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vrijdag in het vooruitzicht heeft gesteld: "Laten ze komen aan één leerkracht van ons. Handen af van onze leerkrachten. We buigen niet voor intimidatie. We wachten op 'mama Lilian' (minister Lilian Ferrier van OWC, ... red.). United we stand, divided we fall! Get up, stand up, don't give up this fight!"

 

11:11 uur

Cardioloog Jap Tjoen San (AZP): Mi de lek' wan ernstig bezorgde burger dya, ma lek' datra mi e meki mi zorgen om a zieke patiënt. Tide wi abi dresi, tamara unu no abi dresi moro."

Verwijzend naar de bekende uitspraak van president Desi Bouterse ("W'o dede ini a film") zei hij: "Ini wan film yu no man dede want yu e prey dede. Ma efu yu e tan luku a film fu a regering disi dan wi o dede echt." Volgens de cardioloog heeft de overheid een schuld van driehonderd miljoen bij alle ziekenhuizen. AZP, waar hij werkt, moet vanaf 2017 143 miljoen ontvangen.

 

11:02 uur

Stephano 'Pakittow' Biervliet: "Unu no e feti nanga NDP. Unu no e feti nanga yu en unu no wan feti nanga yu. A bedoeling fu a protest disi na fu sori den Srananman taki dat efu yu miti wan NDP'er, stoot hem niet weg, stoot de NDP'er niet weg, sori a man san na a probleem. Ze weten niet beter. Het is onze taak als Surinamer om daar te zijn voor onze medemens. Noem ze geen paarse ratten, zeg niet 'kijk die koeien' als je iemand in het paars ziet. Dat maakt ons niet beter dan hen. Het is onze taak als Surinamer en als burger om er te zijn voor onze medemens. Unu no man feti nanga unu brada. A protestactie disi, is een Surinaams protest. Het wordt tijd dat unu bondru kon na wan. Efu wan sani p'sa nanga mi baka tide mi no e span, maar ik heb de waarheid verteld vandaag."

De koers is volgens hem op internationale schaal 1 op 14. "We worden van alle kanten leeggeplunderd!"

 

10:58 uur

Cedric van Samson: "Unu no e feti tegen de NDP'ers. Het is geen protest tegen de NDP'ers, omdat ooktu a NDP'er e firi en ini en saka."

 

10:50 uur

Robby Naarendorp (C-47): "De mensen zijn gepikeerd en boos omdat ze nauwelijks kunnen rondkomen. Duidelijk is dat het volk al moe was van de situatie. Iedereen wilde wat doen en er is maar slechts een vonkje geweest en we hebben de uitspatting gezien. Slechts één kleine oproep heeft zoveel mensen op de been gebracht. Dat geeft aan dat de mensen allang moe waren van de situatie. De mensen zijn bereid de strijd aan te gaan. Ik hoop dat de politiek dit begrijpt en ziet dat je alleen maar met een bundeling dit regime weg kan werken."

 

10:45 uur

Dayanand Dwarka heeft intussen gesproken: "Miljoenen, miljarden dalla ben de na Centrale Bank en yu klari en. En mi kan taigi yu a volk e pina, a volk e pina en a sari! Na twee termijnen Bouterse, dames en heren, a volk fu Sranan, mi e doe wan beroep tapu unu, teki a makti na yu anu en na twee termijnen Bouterse seni en go na oso. Wi e eis tide namens a volk fu Sranan, president Bouterse onmiddellijk yu musu seni masra Hoefdraad leki minister van Financiën nanga ontslag en meki a parlement bigin nanga in staat van beschuldiging stelling."

 

10:41 uur

Read van Thermotechniek: "De prijzen gaan omhoog en de koers stijgt met de dag. Vandaar dat we hier zijn. Wij voelen het ook. De kleine man voelt het het zwaarst. Mijn salaris laat het niet toe in deze tijd met de koers. Mijn salaris is minder geworden."

 

10:37 uur

Dokter Doest: "Het land is in neerwaartse spiraal geraakt. Er wordt bij de vleet geld geleend en we zijn niet in staat om die leningen af te betalen. We hebben geen geld meer voor de eerste levensbehoeften. Het moet veranderen. Er moet een verandering komen. Daarom ben ik hier. Om het Surinaamse volk te ondersteunen. Ik denk niet dat de huidige regering in staat is om dat beleid te veranderen. Ze hebben twee keer de kans gehad dat te doen en het is van kwaad tot erger geworden."


10:28 uur

De Ware Tijd loopt dokter Stomp tegen het lijf. Gevraagd over haar aanwezigheid, is ze duidelijk: "Omdat het land afglijdt naar de achtergrond met deze leiders. Het interesseert ze niets. Ze desavoueren ons, de hele regering en de assemblee die wij daar hebben gezet. Zij leven is de luxe en komen een paar aalmoezen verspreiden en geven een paar pakketten aan de mensen. Waarom moeten we afhankelijk zijn van pakketten van de regering."

Ze geeft aan dat ze er staat als Surinamer. "En ik heb het recht om mijn stem te laten horen. Niemand kan mij de mond snoeren. Het heeft niets te maken met onze positie in de maatschappij. Die mannen zitten in hun ivoren toren te genieten en ons uit te lachen, allemaal! Ze roven ons spaargeld en wij moeten maar blijven slikken."

 

10:25 uur

Darryl van Vabi is ook op het Onafhankelijkheidsplein. "Omdat wij het in onze zak voelen. Alles is duur geworden. A moni no e sari mi en ik heb een gezin om te verzorgen."

Een slechte economische situatie heeft zijn weerslag ook op bedrijven en hun personeel. "Efu a sani no e go, basi no man gi verhoging. Dus yu no man blame a man."

 

10:22 uur

Seth Stekkel (Fernandes Group): "Als we kijken naar de gang van zaken in het land, zijn wij eigenlijk moe vanwege de precaire druk. De bedrijfsprocessen, aankopen en verkopen, alles gaat moeilijk want alles gaat gepaard met geld. Daarom staan we hier. Wij voelen het als bedrijf ook, dan moeten wij ons stem laten horen. Dat doen wij vandaag zodat we verandering kunnen brengen."

 

10:17 uur

Ivan Fernald (NPS): "Het groot wanbeleid moet stoppen en wij kunnen het beter. En ik bedoel niet alleen de NPS, maar elke rechtgeaarde Surinamer verdeeld over de verschillende partijen. Want dit is hemeltergend wat nu gebeurt. Er is willens en wetens zo een falend beleid gevoerd. Het grootste probleem van deze regering is een volledig gebrek aan integriteit. Een moreel-ethisch probleem, waardoor ze geen grenzen heeft. Als er wetten gewijzigd moeten worden dan doet men het, als men moet stelen dan wordt er gestolen. Wel a keba! Laten we een ernstig signaal geven!"

 

10:13 uur

Franklin Bendanon (69 jaar) maakt duidelijk dat hij er is om te protesteren en niet om gewoon te kijken. "Ik ben Surinamer. Hoe kan ik kijken en dan morgen niet kunnen eten? Wat hier gebeurt had al eerder, vele jaren eerder, moeten zijn gebeurd. Men heeft constant gemerkt hoe men steelt. Wat heeft Hoefdraad (Financiënminister Gillmore Hoefdraad, ... red.) in 2015 gezegd? Ik mocht het niet, maar ik heb monetair gefinancierd." Bendanon vraagt zich af hoe het verder moet met de jeugd. "Wij moeten nu een vuist maken om ervoor te zorgen dat dit snel tot het verleden gaat behoren?"

 

10:07 uur

Edward Belfort (Abop): "Ik durf dit te zeggen: 'als de NDP tien zetels haalt komende verkiezingen dan hebben ze veel gehaald'. A volk o stem den man massaal weg lek 1987. Hier is Bouterse bang voor." Volgens hem is "de grootste bankroof allertijden in de geschiedenis van het land" de reden waarom het volk maandag op het Onafhankelijkheidsplein staat.

 

09:58 uur

Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo: "Het protest is terecht vanwege de bankroof. Niemand gaat ons geld willen lenen. We ondersteunen daarom elke protestactie tegen dit wanbeleid. Welke actie ook komt."

Hij ziet dit protest als voorzet van de grote meeting die de PL op 24 februari heeft gepland te Leidingen. "Wie voor democratie is gaat naar Leidingen, wie voor autocratie is die gaat naar Waterkant (waar de viering van de veertig jaar Revolutie wordt gevierd op het Revoplein, ... red.). Dat gaat het verschil zijn."

 

09:56 uur

Intussen zijn er ook politici gearriveerd. Van de NPS onder anderen ondervoorzitter Jerrel Pawiroredjo en Ivanildo Plein, van de Abop Edward Belfort en van de VHP Dew Sharman.

 

09:52 uur

Ook een andere seniorenburger is het niet eens met het protest. "Mensen mogen protesteren als ze toestemming hebben gehad, maar we zitten vlak vóór de verkiezing. Wat voor zin heeft dit? Over drie maanden kun je een heel andere regering hier laten komen." Gevraagd waarom hij dan op het plein staat. "Ik ben hier om te kijken wat er gebeurt, niet om te protesteren."

 

09:49 uur

Niet iedereen op het Onafhankelijkheidsplein is het eens met de protestdemonstratie. Harry Pinas: "Na soso lasi ten. Te den man k'ba protesteer, te den go na oso, san o p'sa tamara?" Volgens hem moet er minder worden gesproken en meer worden geproduceerd.

 

09:43 uur

De Ware Tijd vraagt VES-voorzitter Winston Ramautarsing waarom hij op het plein is en waarom zijn organisatie (Vereniging van Economisten in Suriname) heeft opgeroepen de protestdemonstratie te ondersteunen. "Disi p'sa marki. Deze regering blinkt uit in wanbeleid en heeft ons verarmd en gaat door en gaat ons nog verder verarmen. We moeten een heel duidelijk signaal afgeven. A no a eerste leisi san den man klari a kas fu CBvS toch? Revoperiode was de eerste keer onder Goedschalk. Bosjes periode de tweede keer, onder Hoefdraad vijf jaar geleden weer leeggehaald. Het is de vierde keer dat ze het doen. Deze keer is het zelfs erger; ze zijn zelfs aan geld van de burgers gekomen. No, ik denk dat we een krachtig protest moeten laten horen. Laten we alvast vandaag een signaal afgeven."

 

09:40 uur

Subisco-medewerkster: "Waar is dat geld? Dat moet men komen uitleggen. Studenten, werkende klasse ... We hebben geen toekomst meer in Suriname. Moet dat zo zijn voor mijn Switi Sranan? Absoluuut niet!  Tide, tide na tide. Tide wi o soro den man wat samenbundelen is, we gaan ze wijzen wat eenheid is. Strey de fu strey!

 

09:36 uur

Samuel Jabini van Subisco: "Den prijs e go na loktu moro en a libi e kon moro moeilijk. Daarom unu e taki: 'A sari!' Wi o sori den dati unu no de eens. A no so unu wani meki a kondre drai. A kondre musu drai moro bun. Dati meki mi e taki: 'Weg met deze regering!'"

 

09:31 uur

Silenta Neslo: "President, ga naar huis! Leki skorowan, leki wrokoman en ooktu leki Srananman mi e knapu dyaso want mi e firi en ini mi saka. Ala prijs opo! Zogenaamd a koers stabiel ... mi e begi yu president no taki moro dati yu o saka a koers want o moro yu e taki dati o moro ai opo."

 

09:16 uur

Personeel van bedrijven als Kirpalani en Hem Suriname zijn intussen op het Onafhankelijkheidsplein geariveerd.

 

09:14 uur

Het is al aardig druk op het Onafhankelijkheidsplein.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina