Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Handboek voor vrouwen en besluitvorming

Handboek voor vrouwen en besluitvorming gepresenteerd

17/02/2020 06:12 - Amanda Palis

Cheryl Jacott-Daal, schrijfster van het naslagwerk ‘Handboek voor vrouwen en besluitvorming’.

Cheryl Jacott-Daal, schrijfster van het naslagwerk ‘Handboek voor vrouwen en besluitvorming’. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Vrouwen die carrièregericht zijn of richtlijnen nodig hebben om in de politiek te gaan, hebben een naslagwerk om op terug te vallen: ‘Handboek voor vrouwen en besluitvorming’. Het is zaterdagavond gepresenteerd door Stichting Vrouwen Parlement Forum (VPF), die zich vooral richt op capaciteitsuitbreiding voor vrouwen in besluitsvormingsposities.

Volgens de schrijfster, Cheryl Jacott-Daal, is het doel van dit naslagwerk "vrouwen die reeds een leiderschapspositie vervullen een spiegel voor te houden en daarnaast richtlijnen te geven aan vrouwen die een leiderschapsrol willen vervullen." Het boek moet vrouwen vooral voorbereiden op mogelijke valkuilen bij hun streven.

Verschillende thema's zoals macht, vooroordelen en uitdagingen binnen de familie zijn uitgewerkt in het boek. De auteur heeft zeven prominente vrouwen in leiderschapsrollen, onder wie Ruth Wijdenbosch, Emmy Hart en Renate Wouden hun verhaal laten doen.

"Zij hebben hun jarenlange ervaringen gedeeld en hebben verteld hoe zij met bepaalde situaties zijn omgegaan. Na het observeren van vrouwen in de politiek en besluitsvormingsposities is bewust gekozen voor deze vrouwen", legt Jacott-Daal uit.

Oud-parlementsvoorzitter en vooraanstaand NPS-lid Ruth Wijdenbosch onderstreept de impact die zo een handboek kan hebben voor vrouwen. "Niemand vertelt je hoe je met bepaalde zaken moet omgaan en hoe jij je moeten voorbereiden als vrouw. Naast je werk als politicus ben je ook vrouw thuis en dat heb ik zelf met heel veel vallen en opstaan moeten leren."

Opmerkelijk is dat zwarte magie ook een thema is in het boek. "Je staat er versteld van hoeveel verhalen van vrouwen ik hierover ben tegengekomen. In sommige verhalen is summier omschreven hoe je zou moeten omgaan met zo een situatie, maar het is natuurlijk persoonlijk. We hopen bij een tweede druk hierop uitgebreider in te gaan", zegt Jacott-Daal.

Het Vrouwen Parlement Forum is in 1994 als vereniging begonnen en heeft sinds toen veel projecten uitgevoerd. Die gaan vooral over de positie van de vrouw en de noodzaak van bewustwording over de dagelijkse genderongelijkheid.

Een van de prioriteitsdoelen van de stichting is vooral veel meer vrouwen de politiek in te krijgen. "In 2010 hebben we veel vrouwen getraind hoe zij zich kandidaat kunnen stellen voor verkiezingen", zegt Minouche Bromet, voorzitter van het eerste stichtingsbestuur dat aantrad in 2009.

Het handboek is tot stand gekomen in samenwerking tussen haar bestuur en het huidge team onder leiding van Liefda Somo. Het boek is gefinancierd door 'Fundo de Mujeres del Sur' een vrouwenorganisatie voor de ontwikkeling van Zuid-Amerikaanse vrouwen. Het discussieplatform Het Vrouwencafé valt ook onder stichting VPF.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina