Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Stemadvies

COLUMN: Stemadvies

17/02/2020 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Stemadvies

Giwani Zeggen  

Na mijn column van vorige week vroeg een lezer op Facebook mij om stemadvies. Tja, daar zit je dan als columnist. Moet ik er wel of niet op reageren, was mijn eerste gedachte. Ik besloot het niet te doen. Gewoon om een heleboel gezeur te voorkomen. Maar ook, en dat vind ik echt, omdat ik de mening ben toegedaan dat mensen zelf keuzes moeten maken. Verantwoordelijkheid nemen. En niet achteraf komen met een slap excuus dat je op een partij hebt gestemd, omdat deze of gene je daartoe heeft bewogen. Maar ik wil ook niet laf zijn.

Kijk, dat het een grote puinhoop is in het land, is geen geheim. En daar is niemand anders dan de regering voor verantwoordelijk. Zoals ze verantwoordelijk zijn voor alle aansluitingen op het waterleidingnet van de SWM, de tientallen huizen die zijn gebouwd, de bruggen en wegen die zijn aangelegd. Net zo is de regering aansprakelijk voor de financieel-economische malaise in het land. Wil dat zeggen dat u niet op de NDP moet stemmen op 25 mei? Van mij mag u. Zoals u dat ook kunt op de VHP, Palu, NPS, DOE, PL, Abop en alle andere partijen die uiteindelijk zullen meedoen.

Het eerste advies dat ik u kan meegeven is, om ongeacht op welke partij u ook gaat stemmen, dat te doen op een kandidaat die van onbesproken gedrag is. Dus iemand die niet is veroordeeld, of het nou in Suriname of in buitenland is, en iemand tegen wie er geen strafzaak loopt bij de rechter op 25 mei. In een aantal partijen lopen personen rond die niet aan het bovenstaande profiel voldoen. Dat wil echter niet zeggen dat alle anderen in de organisatie fout zijn en geen plek verdienen in De Nationale Assemblee.

Het tweede stemadvies: luister de uitzending van Welingelichte Kringen op Radio ABC van zondag 16 februari terug, voordat u bepaalt op wie u gaat stemmen. En dan vooral het tweede gedeelte van de uitzending waar het ging over de valutakasreserve van de commerciële banken bij de Centrale Bank. En dan niet zozeer vanwege dat onderwerp, maar meer nog vanwege het financiële ravijn waarin Suriname is gevallen. De eerste pijntjes beginnen we al te voelen. Handelaren en winkeliers passen langzaam maar zeker de prijzen van producten aan.

De echte pijn, wanneer de etterende economische wond zal worden ontsmet en behandeld, moet nog komen. Wij zullen allemaal de rekening betalen van het financieel-economisch wanbeleid van de NDP. Eigenlijk moet er per direct worden ingegrepen middels het afschaffen van subsidies op stroom, gas en water. Daar bovenop moet de governmenttake op brandstof worden verhoogd. Het zal niet voor de verkiezingen gebeuren, maar rekent u erop dat dit de eerste maatregelen zullen zijn, die de nieuwe regering op 12 augustus aankondigt.

Daarom, en dat is mijn belangrijkste advies, moet u stemmen op een partij die u dit eerlijk gaat vertellen vóór 25 mei. Dat er geen makkelijke manier is om uit de economische problemen te komen. Geen olie, goud of gas zullen daarbij helpen. Ik zie het ook niet gebeuren dat Nederland, China of welk ander land dan ook als een soort Sinterklaas met een zak met geld komt. Het wordt de buikriemen nog strakker aantrekken dan nu al het geval is. We zullen er allemaal op achteruitgaan. Het is geen mooi verhaal, maar het is wel de waarheid.

Bovendien, waarom zou je iemand geloven die u vertelt over de prachtige regenboog, maar het stukje van de regen verzwijgt? En om het voor de first time voters te verduidelijken. Het is als een maagd die wordt verteld over het genot van het orgasme, maar niet over de pijn van die eerste keer.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina