Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Twinningprojecten: derde serie gaat van start

Verbeteren en verduurzamen van zorg en welzijn

14/02/2020 05:23 - Arjen Stikvoort

Deelnemers van het Twinningproject Suriname-Nederland presenteren donderdag hun plan.

Deelnemers van het Twinningproject Suriname-Nederland presenteren donderdag hun plan. Foto: dWT  

PARAMARIBO - In het kader van twinningprojecten die Suriname uitvoert met steun van Nederland is de derde serie begonnen. Die richt zich op het verbeteren en verduurzamen van zorg en welzijn. De zeven Surinaamse initiatieven werden woensdag in de residentie van de Nederlandse ambassadeur gepresenteerd.

"Het wordt erg gewaardeerd vanuit de Surinaamse gemeenschap dat beide landen elkaar helpen. Dit keer op het gebied van de zorg en welzijn. We kunnen nog veel van elkaar leren", aldus de waarnemend zaakgelastigde van de Nederlandse Ambassade Jaap Frederiks. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft maximaal 200.000 euro per project om de sociaaleconomische ontwikkeling van Suriname te stimuleren.

De projecten komen uit de beroepssector en moeten een maatschappelijk karakter hebben. "We streven naar een bepaalde duurzaamheid van de projecten zodat ze op eigen kracht kunnen blijven voortbestaan", zegt Frederiks. Het gaat in de nieuwe serie om de projecten: Grensverleggend leren in de huisartsengeneeskunde; Lobi Grani Libi (Geniet van je oude dag); Zorg in de hand; Artivism for Social Change Suriname; Positionering van de logopedie in Suriname; Women in Charge en Voortgang Capaciteitsversterking van de Nationale Bloedbank van het Rode Kruis.

Het Huisartseninstituut Suriname (Hisur) doet voor de eerste keer mee. Directeur van dit instituut en hoofd van de huisartsenopleiding Eddy Wong Chung: "We kunnen veel van elkaar leren. Wij over het verbeteren van de huisartsenopleiding, zij, de Nederlanders over multiculturele en tropische geneeskundige kennis."

Zijn organisatie werkt samen met het Radboud Universitair Medisch centrum in Nijmegen. "Over en weer zullen artsen met bepaalde kwalificaties worden uitgewisseld om de huisartsenzorg te verbeteren. Want goede volksgezondheid van een land start bij de eerste lijn en dat is die van de huisarts."

Gracia Nelson is voorzitter van de Vereniging van Logopedisten in Suriname (Logosu): "Het land moet meer bekendheid krijgen met logopedie, want dit is heel belangrijk bij de verdere ontwikkeling. Wij doen veel meer dan bijvoorbeeld begeleiden tegen slecht articuleren. Logopedie gaat veel verder, met taal, slikken, gehoor en stem." Ze stelt dat de spraak en taal zich met name tussen nul en zeven jaar ontwikkelen. Daar ligt de basis en als die goed is, sta je sterker. Maar de ouderen of mensen die een beroerte hebben gehad mogen niet vergeten worden.

Ook voor hen doen we veel en we kunnen ervoor zorgen dat hun leven draaglijker wordt. Logosu gaat een twinning samenwerking aan met de Hogeschool Rotterdam. "Het is mooi dat we die manier veel kennis kunnen opdoen en dat de logopedie een betere basis wordt in de maatschappij."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina