Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vakbeweging steunt Zunder

Vakbeweging steunt Zunder voor post CBvS-governor

14/02/2020 00:00 - Ivan Cairo

Armand Zunder, ex-minister, nu voorzitter van vakcentrale PWO.

Armand Zunder, ex-minister, nu voorzitter van vakcentrale PWO. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Armand Zunder, ex-minister, nu voorzitter van vakcentrale PWO, is door president Desi Bouterse gevraagd governor bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te worden. Intussen heeft Zunder draagvlak gezocht en gevonden bij de overige vakcentrales. C-47 stelt evenwel bepaalde voorwaarden aan de ondersteuning. Één daarvan is dat Financiënminister Gillmore Hoefdraad zou moeten aftreden.

C-47-voorzitter Robby Berenstein vreest dat de bank niet als autonome autoriteit kan opereren zo lang Hoefdraad de scepter zwaait bij Financiën. Geen enkele governor zal adequaat inhoud kunnen geven aan het monetair beleid en de in de Bankwet opgedragen taken als de politieke bemoeienis van de regering niet ophoudt. De Ware Tijd  verneemt dat er nog enkele issues spelen voordat de benoeming van Zunder kan worden geformaliseerd. Zunder was na de militaire staatsgreep van 1980 voor enkele maanden minister van Planning en Ontwikkeling.

Donderdag gingen op een gegeven moment hardnekkige geluiden rond dat minister Hoefdraad zijn ontslag aan de president had aangeboden of zulks in overweging had, omdat hij door het staatshoofd niet zou zijn geconsulteerd voordat Zunder was gevraagd om governor te worden. "Absoluut niet. Heel vreemd, die info. Weer één van de honderden fakeberichten. Ik ga rustig door, hoor", reageert de minister tegenover de redactie van de Ware Tijd. Hij vertoeft momenteel in het buitenland voor werkbezoek. Hoefdraad is na het komend weekend terug in Suriname.

Waar Zunder de steun krijgt van de vakcentrales, vindt oud-vakbondsleider Wilgo Valies dat exponenten van de vakbeweging zich niet moeten lenen voor benoemingen zoals de voorgenomen aanstelling van de PWO-voorzitter. Zunder zou als professional, volgens Valies, een goede job kunnen doen bij de CBvS, maar hij ziet zijn aanstelling als een poging van president Bouterse om in de vakbeweging in te breken en haar te verzwakken.

Met de benoeming van Zunder zal de vakbeweging medeverantwoordelijkheid dragen voor het beleid van de regering, vindt Valies. Vakorganisaties moeten zich volgens hem daarvoor niet lenen; zij moeten concentreren op behartiging van de belangen van de arbeiders. Hij raadt Zunder af de functie te aanvaarden. Eerder deze week bedankte oud-bankier Sigmund Proeve voor de post na een storm van kritiek vanuit de samenleving en een protest van het personeel van de centrale bank.

In een communiqué zegt het personeel van de bank de recente ontwikkelingen waarin de CBvS terecht is gekomen te betreuren; het wenst duidelijkheid over wat er gaande is. "Net als de samenleving wil ook het personeel meer duidelijkheid over datgene wat nu actueel is betreffende haar werkgever. Er zal hierna een periode van herstel moeten volgen. Bij dit proces zal het personeel zich over de gehele linie dienstbaar maken voor de natie, zoals zij dat altijd al heeft gedaan."

Van de beleidsmakers verwacht het personeel dat zij de maatregelen treffen die leiden tot herstel van de integriteit van de CBvS en tot haar onafhankelijk functioneren. De medewerkers typeren wat zich nu afspeelt als "een historisch dieptepunt" en "een val die ongekend is sinds de oprichting van de bank ruim zestig jaar geleden".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina