Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Renzo Tjon A Joe traint in Olympisch centrum Brazilië

Renzo Tjon A Joe traint in Olympisch centrum Brazilië

14/02/2020 22:53 - Terence Oosterwolde

Renzo Tjon A Joe (r) kan door inspanningen van Bruno Fratus (l) en coach Michelle Lenhardt (m) trainen in het Nationaal Olympisch Centrum van Brazilië in Rio de Janeiro.

Renzo Tjon A Joe (r) kan door inspanningen van Bruno Fratus (l) en coach Michelle Lenhardt (m) trainen in het Nationaal Olympisch Centrum van Brazilië in Rio de Janeiro. Foto: Collectie Renzo Tjon A Joe  

PARAMARIBO - Op weg naar de Olympische Spelen 2020 in Tokio laat Renzo Tjon A Joe niets aan het toeval over. Een dikke vijf maanden vóór 's werelds grootste sportevenement is de Surinaamse zwemmer voor een trainingskamp neergestreken in Rio de Janeiro, de stad waar hij vier jaar terug meedeed aan de Olympics 2016.

Drie weken lang traint Tjon A Joe dagelijks twee keer in het Nationaal Olympisch Trainingscentrum van Brazilië. Hij is zijn trainingspartner Bruno Fratus en hun coach Michelle Lenhardt erkentelijk voor deze mogelijkheid. "Het is voor het eerst dat ik zo'n kamp doe, omdat het trainingscentrum normaal niet toegankelijk is voor buitenlanders", vertelt hij aan de Ware Tijd.

Tjon A Joe raakt niet uitgesproken over de faciliteiten. "We zijn natuurlijk hier om de state-of-the-artfaciliteiten, maar ook vanwege de specialismen. We werken dagelijks met top-fysiotherapeuten en -artsen." Hij geeft aan dat hij en Fratus elke dag worden behandeld.

Ook hun bloed wordt dagelijks getest "om onze vermoeidheid en lactaatlevels te monitoren". Op die manier kan de zwemmers precies worden aangegeven waar ze aanpassingen moeten brengen in hun training.

De faciliteiten in het trainingscentrum zijn volgens Tjon A Joe "top notch". Niet vreemd, zegt hij, "omdat hier alleen de beste Brazilianen van de Olympische sporten trainen. Dus de atmosfeer rond het bad en in de gym voelt natuurlijk ook anders aan. Iedereen werkt naar één doel toe: de Spelen."

Vertoeven in Rio heeft Tjon A Joe één ding duidelijk gemaakt: "Het belang van topsport is hier echt te merken en de sporters worden als zodanig behandeld. Er zijn nergens tekortkomingen, niet qua specialisatie, support, faciliteiten, begeleiding of financiën. Het enige dat de sporter moet doen is 's morgens wakker worden en gaan trainen."

Hij concludeert dan ook dat Suriname nog een "lange weg" heeft af te leggen. "Soms denk ik natuurlijk hoe verder ik zou kunnen zijn gekomen als ik dit vanaf het begin had, maar daar is niets aan te doen. Ik ben in elk geval bijzonder dankbaar voor deze gelegenheid en maak er het beste van."

Tjon A Joe is present tijdens de 45ste Zuid-Amerikaanse zwemkampioenschappen die van 21 maart-5 april worden gehouden in Mar del Plata, Argentinië. Midden april keert hij vervolgens terug naar Rio de Janeiro om als lid van de Minas Tênis Clube mee te doen aan de Braziliaanse Olympische trials.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina